Mätningen från Kantar redovisades i TV2 och är mycket omskakande för Arbeiderpartiet (Ap). Det gamla makt- och regeringspartiet får endast 18,4 procent av opinionen. De andra partier som är tänkta att stödja Ap-ledaren Jonas Gahr Støre som ny statsminister efter nästa val är Socialistisk Venstre (SV) med 7,2 procent, kommunistiska Rødt med 6,1 och Miljøpartiet de Grønne med 5,7 procent. Det innebär två ytterligare partier över fyrprocentsspärren. Senterpartiet (Sp) hamnade på 16,1 procent i mätningen, men nu undrar allt fler om Sp och dess 42-årige ledare Trygve Slagsvold Vedum själva siktar på statsministerposten i den tänkta rödgröna konstellationen som kan komma att vinna stortingsvalet om ett år. Dock, om Ap faller under Senterpartiets storlek kan de inte längre hävda sin 60-årige partiledare Jonas Gahr Støre som statsministerkandidat, en frågeställning som Ap konsekvent undviker att besvara när media återkommande försöker ta upp statsministerfrågan.
De borgliga partierna skulle emellertid tvingas göra alltför stora eftergifter för att locka Senterpartiet till sin sida, dock har Fremskrittspartiets partiledare Siv Jensen redan ett par gånger gjort sådana utspel. FrP lämnade regeringen i januari 2020, men eftersom regeringens politik mot landsbygden anses helt förkastlig av Senterpartiet, var det kalla handen. När Jensen på FrP:s landsmöte den 17 oktober åter friade till Sp och i ett tal tog upp flera gemensamma nämnare såväl inom invandringspolitiken, trafik- och skattefrågor med visst fokus på ”bompengarna” som båda partierna vill sänka, så förstår man vilken förmånlig situation Sp är i. De kan ända fram till valet invänta fler och högre bud från alla. Statsministern Erna Solberg, ledare för Høyre, tiger mest och inväntar valåret. Høyre sitter i en minoritetsregering med två små liberala partier sedan FrP lämnade regeringen i januari. Opinionssiffrorna för Høyre steg faktiskt hela 4,4 procentenheter till 24, FrP och Jensen har 12,8 medan de tidigare utdömda småpartierna i den mätningen åter tagit sig en bit över 4 procentspärren, Venstre med 4,3 och KrF med 5,1.
När siffrorna summeras är det väldigt få som tror att regeringen Solberg åter kan vinna valet om ett år, åtminstone inte om stödet skall bestå av V och KrF. Men kanske Ap fortsätter att minska. Ap:s förslag innebär riktigt stora skattehöjningar om de vinner makten, inte minst en höjning av förmögenhetsskatten står på tapeten. Den borgliga regeringen vill sänka den medan Ap av ideologiska skäl anser höjningen vara en av de viktigaste valfrågorna. I Ap:s och dess ledare Jonas Gahr Støres retoriska framställning anses det dåligt att antalet miljardärer fördubblats i Norge under den borgliga regeringen, det kanske ändå är att skjuta sig själv i foten. Att ett parti där ledaren själv är mångmiljonär, klagar över att andra blivit rikare låter märkligt. Det är belagt att 90 procent av alla som betalar förmögenhetsskatt i Norge investerar vinstuttagen i företagen, men Ap:s viceledare Hadia Tajik pratar om att folk köper jakter och lyxkonsumerar efter skattesänkningarna.
Senterpartiet kan bli större än Ap
I en annan mätning som kom den 14 oktober så låg Ap inte på lika dåliga siffror, 20,8 procent, men med Senterpartiet flåsande i nacken. Sp har befäst sig som Norges tredje största parti med 19,8 procent – en stark uppgång på hela 5,2 procentenheter. Fremskrittspartiet och Siv Jensens vision är dock att man ändå skall kunna sy ihop någon gynnsam kompromiss mellan Sp, FrP och H. Även om det inte är en valvinnare kan den lösningen bli det efter valet om alternativet för Sp är att förhandla fram en röd-grön regering med fem-sex partier. Den förre justitieministern Per-Willy Amundsen från FrP belyser också att kommunistiska Rødt har kopplingar till våldsvänstern och att mordet på aktivisten Dan-Eivind Lid från Stop Islamisering av Norge är utfört av våldsvänsteraktivister, detta i motsats till polisen som inte säger sig se några politiska motiv trots att man gripit misstänkta personer.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.