Norges regering med Erna Solberg i spetsen. Foto: Torbjørn Kjosvold/Forsvaret

Norges regering fortsätter – max en thaifru?

I skuggan av det svenska statsministervalet och Alliansens död, förhandlade det invandrarkramande norska KrF om att gå in i högerregeringen – trots ständiga "rasistiska" utspel från FrP-företrädare. KrF gavs tre ministerposter så var det löst. Dessutom har FrP ambitionen att reducera fruimporten.

Från 22 januari har Norge en majoritetsregering genom att Kristelig Folkeparti (KrF) tagit steget in från att tidigare endast varit stödparti. Som belöning fick de tre ministeposter och deltog i utformningen av en förnyad familjepolitik med högre barnbidrag och förändrad abortlagstiftning på agendan, det senare får oppositionen att gå i taket, men innebär i praktiken endast en anpassning till övriga nordiska länder, hävdar statsminister Erna Solberg (H). Norges regering består nu av 22 ministrar i 16 departement och är den första ickesocialistiska majoritetsregeringen sedan 1985. 2013 bildade Høyre och Fremskrittspartiet regering, men med stöd av Venstre och KrF, nu har båda dessa partier efter varandra aktivt gått in i regeringen.

Efter 14 dagars förhandling i Granvollen enades de fyra partierna Høyre (H), Fremskrittspartiet (FrP), Venstre (V) och nykomlingarna Kristelig Folkeparti (KrF) om en regeringsförklaring. Erna Solbergs (H) nya regering av i år innehåller i sig inga märkvärdigheter, alla är vita, etniska norrmän. Den populära Sylvi Listhaug (FrP) som tvingats bort av småpartiernas debattörssvans togs inte åter in i regeringen som många trott eller önskat, men lite överraskande är kanske att hennes make, Espen Espeset, också han FrP-politiker, utnämndes till statssekreterare på statsministerns kontor, en mycket inflytelserik plats. FrP behöll antalet ministrar medan KrF gavs tre ministeruppdrag: Lantbruks- och matminister Olaug Vervik Bollestad, Utvecklingsminister Dag Inge Ulstein och Barn och familjeminister Kjell Ingolf Ropstad. Ropstads departement befriades samtidigt från alla ”homo-frågor” som överfördes till Kulturdepartementet och Trine Skei Grande som är Venstres partiledare och Kulturminister.

Politiskt sett har den borgliga regeringen de senaste åren lyckats med att genomföra skattesänkningar och man reformerar kommuner och regioner genom sammanslagningar. Nu går de vidare med det, men anklagas av oppositionen för att i realiteten ha ökat skatter, som vägtullar, och orsakat allmänt dyrare levnadförhållandenför vanliga medborgare, samt för att ta från de fattiga och ge till de rika. I Stortingsdebatten den 30 januari kom dessa känslor i dagen tillsammans med abortfrågan och andra socialpolitiska sakfrågor.

40 000 nya platser i barnehagen (dagis) var inget som imponerade på Arbeiderpartiet (Ap), Socialistisk Venstre (SV) Rødt och Miljøpartiet De Grønne (MdG) vilka lägger huvudfokus på abortlagens kommande förändring och att regeringen därmed drar ner på kvinnors frihet.

Den socialistiska oppositionens socialpolitiska profiler försöker också vinna poäng genom att påpeka att regeringen bara hjälper heterofila par att få barn, men nekar all hjälp till ensamma kvinnor och sexuella minoriteter som vill ha barn. Regeringen svarar generellt på vänsterkritiken att de redan innan regeringsförhandlingarna meddelade att de vill förbättra den ekonomiska och sociala situationen för landets barnfamiljer, bland annat ökas genom uppgörelserna barnbidragen och det ekonomiska stödet till studenter som föder barn. Dessutom kommer 90 procent av barnen att få tillgång till dagisplatser, men oppositionen hävdar att regeringens reformer syftar till att betala kvinnor att inte jobba.

Krävde slopat skatteuppskov för oljebranschen – fick homo-frågor

När regeringsförhandlingarna slutfördes 16 januari var Statsminister Erna Solberg nöjd, trots tuffa förhandlingar:

– De fyra partierna har en vilja att finna lösningar och kompromisser. Vi står enade kring värdet av att bygga samhället underifrån.

Nöjdast var nog FrP-ledaren och tillika finansministern Siv Jensen, som menade att den nya Granvollenplattformen är bättre än den som de enades om för ett år sedan på Jeløya och att FrP fått igenom krav om sänkta skatter och avgifter. Dessutom sker en historisk satsning på kollektivtrafik och sänkta bompengar (vägtullar), samt en fortsatt restriktiv och rättssäker invandringspolitik.

Venstre hade framfört en lång lista med klimatkrav inför regeringsförhandlingarna, men fick inget gehör för det centrala kravet om ändringar i ”leterefusjonsordningen” för oljebolagen. År 2005 infördes en möjlighet att skjuta upp beskattning för oljeföretag om de hade stora kostnader för sökande och prospektering av nya oljefynd. På så vis ville man eliminera ingångsbarriärer for nya aktörer och uppnå samhällsekonomiska förutsättningar för lönsam prospektering. Venstre fick inget gehör för det radikala förslaget, men i gengäld skrev man in i regeringsavtalet målsättningen om 45 procent ”klimakutt [klimatåtgärder] i ikke-kvotepliktig sektor” till 2030, bland annat inom transport och jordbruk. De fyra partierna förklarade också att de enats om att de skall satsa på grön sjöfart, förbud mot engångsprodukter, men även att alla elbilsförmånerna skall bli kvar. Under förhandlingarna kring klimatpolitiken blev det mycket hårda motsättningar mellan V och FrP som ledde till att när Venstres ledare Trine Skej Grande förlorade tog hon en paus och lämnade förhandlingarna resten av den dagen. Trine Skej Grande fick sedan sin titel förlängd till Kultur- och jämställdhetsminister och dessutom alla ”homofrågorna” överfört till sitt kulturdepartement, som därmed kristdemokraten Kjell Ingolf Ropstad slapp ha kvar på sitt barn- och familjedepartement.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Nordens tidiga konst

Nordens tidiga konst

🟠 HISTORIA Vid sidan av den kristna konsten på den europeiska kontinenten fanns den nordiska djurornamentiken. Ornamentik är utsmyckningar på byggnader, keramik, vapen, smycken och spännen. I Norden skapades djurornamentik från cirka 375 e.Kr. till 1100-talet. Vad som gör denna ornamentik speciell är att den inte utvecklades i en stadskultur, utan av ett folk som levde sida vid sida med djur och natur.

Läs även:

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Drömmen om ett annat USA

🟠 BOKRECENSION Det är lätt att tro att styrande eliter alltid är konservativa. De sitter ju redan på pengarna och makten, så varför skulle de vilja ändra något? Men nuförtiden har vi utopistiska makteliter som försöker genomföra radikala förändringar. Det går inte att ta miste på deras hybris. Eliternas uppror och sveket mot demokratin av den amerikanske historikern Christopher Lasch handlar om detta, och om flera angränsande ämnen. Den kom första gången 1995. Boken har fortsatt väckt intresse och debatt, så nu kommer den i nyutgåva. För dig som vill sätta dig in i en alternativ syn på hur USA skulle kunna vara är detta en intressant bok.

Sagerska palatset

🟠 KULTUR När Sveriges regeringschef vecklade ut Prideflaggor på balkonger till det officiella residenset, som också innehåller hans tjänstebostad, roterade nog Vera Sager i sin grav. Det eleganta stadspalatset, en gång tillhörande paret Vera och Leo Sager, var en symbol för en utsökt elegans, traditioner och europeisk savoir-vivre. Men vad har det blivit av denna tradition?

Naturreservat – Vår värdefulla natur

🟠 KULTUR Tänk om den gamla eken vid stigen kunde tala. Den skulle kunna berätta om allt som tilldragit sig i dess närhet. Den skulle berätta om strålande sol och torka, oväder och stormar, boskap och människor som vistats i dess närhet och varit en del av historiens gång. Naturen är vår historia, vår nutid och framtid. Den är livsnödvändig och måste vårdas och skyddas för kommande generationer. Därför är naturreservaten så betydelsefulla!

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Nordens tidiga konst

🟠 HISTORIA Vid sidan av den kristna konsten på den europeiska kontinenten fanns den nordiska djurornamentiken. Ornamentik är utsmyckningar på byggnader, keramik, vapen, smycken och spännen. I Norden skapades djurornamentik från cirka 375 e.Kr. till 1100-talet. Vad som gör denna ornamentik speciell är att den inte utvecklades i en stadskultur, utan av ett folk som levde sida vid sida med djur och natur.

Lag och rätt under medeltiden

🟠 HISTORIA De flesta har vid något tillfälle sett en lagbok. Det är en präktig pjäs, fylld med hela rikets lagar. Det finns en enkelhet över den, allting är samlat och gäller för hela landet. Det har dock inte alltid varit så enkelt. Genom historiens lopp har lag och rätt förändrats mycket och detta ska vi nu dyka ner i.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör
Prenumerera på
Nya Tiders nyhetsbrev!

123 037 97 35

A Minska textstorlek". A+ Öka textstorlek. A++ Stor text.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.