Kristelig Folkepartis partiledare Knut Arild Hareide debatterar med statsminister Erna Solberg i Stortinget. Foto: Stillbild Youtube

Norsk partiledare liknas vid Judas – fäller regeringen i november?

Kristelig Folkepartis (KrF) partiledare Knut Arild Hareide, har brutit samarbetet med den borgliga regeringen och vill bilda ny regering med Arbeiderpartiet (Ap). Splittring i KrF och kupphot från alternativmedia kan dock rasera hans planer.

Under september och oktober har Knut Arild Hareide som är partiledare i Kristelig Folkeparti fört samtal med oppositionen och främst Arbeiderpartiet om samarbete, trots att hans parti utgör stödparti åt den borgliga regeringen. I slutet av september bestämde sig Hareide på eget bevåg för att gå steget ut, men sitt parti tillfrågar han först på en extrapartistämma den 2 november. Partiet och Stortingsgruppen på åtta ledamöter står helt delade i regeringsfrågan.

Samtidigt rasar ilskna debattörer över Hareides förräderi mot den borgliga regeringen. Inte minst inom hans eget parti KrF stiger motståndet mot honom och många i Norge börjar öppet likna Hareide vid Judas. KrF som efter ett katastrofval räddades över fyraprocentsspärren tack vare taktikröstande Høyreväljare, (KrF fick 4,2 procent i förra höstens val) har så här långt fortsatt att vara stödparti åt Erna Solbergs regering där Høyre, Fremskrittspartiet och sedan januari i år även det liberala mittenpartiet Venstre ingår. KrF ligger för tillfället över fyraprocentsspärren i vissa mätningar, medan Venstre fått betala priset för att ha gått in i regeringen med ett klart tapp i opinionen. Venstre stod förra valperioden utanför regeringen och hade rollen som stödparti, men efter förhandlingarna i vintras blev de en del av regeringen, medan KrF inte ville deltaga utan istället förblev stödparti. Men nu har KrF-ledaren alltså ändrat sig.

Gav ut en bok med värdegrundsformuleringar

En del debattörer menar att Hareide är från vettet som söker samarbete med dem som mest rabiat bekämpat KrF:s politik. Den kristna värdegrund och den traditionella familjepolitik som KrF står för, skiljer sig radikalt från den värdegrund som Ap, Socialistisk Venstre (SV), Miljøpartiet De Grønne (MDG) och Rødt står för. Men Knut Arild Hareide försvarar sig med att hans löfte till väljarna var att inte gå in i en regering tillsammans med FrP. Dessutom gav han ut en bok under september ”Det som betyr noe”, där han uttrycker sig uppskattande om Arbeiderpartiet: ”ansvaret samhället har för de svagaste förenar våra två partier”. På ett annat ställe i boken tar han avstånd från borgligheten: ”Individualismen vi finner i liberalismen på högersidan i norsk politik, bekymrar mig. Den gör envar till sin egen lyckas smed. Det leder till att fler står ensamma”. Boken slog ner som en bomb för många i partiet, dock inte riktigt för vice partiledaren Kjell Ingolf Ropstad som till media sagt att han hört Hareides resonemang under en tid och börjat ana vart han var på väg, han varnade till och med Hareide för konsekvenser av att gå för långt med sina nya idéer.

I slutet av september skall statsministern ha fått kännedom om budskapet i boken och ringde upp Hareide, men hon skulle då inte fått helt klart för sig att vägvalet var slutgiltigt, utan tog fasta på att Hareide vägde sina ord och att han var osäker på hur han skulle gå fram på sitt partis årsstämma som nu står för dörren. KrF:s vice ordförande Kjell Ingolf Ropstad var först inte heller han helt säker på vilket råd Hareide tänkte ge inför partistämman, men Ropstad själv hade redan under våren flaggat för Hareide om sin egen inställning, han anser att man inte skall överge regeringssamarbetet utan tvärtom bör KrF fördjupa det borgliga samarbetet.

KrF-ledaren Knut Arild Hareide har dock suttit i regering förr. Mellan 1998 och 2003 hann han med att vara först politisk rådgivare inom kyrko- utbildnings- och forskningsdepartementet, sedan statssekreterare på finansdepartementet och till sist biträdande statsråd i miljödepartementet. Att åter få del i regeringsmakten intresserar honom trots att partiet är väldigt litet. Den 28 september talade han om för partiledningen eller ”landsstyret” att han avser att ta in partiet i en regering och att det bästa alternativet är tillsammans med Senterpartiet och Arbeiderpartiet. Att han sökt samarbete vänsterut skapade genast starka reaktioner i partiet och det kallades in till ett extraordinärt landsmöte. De två vice partiledarna Kjell Ingolf Ropstad och Olaug Bollestad, ställer sig emot Hareides vision och uttalar att de hellre vill in i den befintliga borgliga regeringen med Høyre, Venstre och Fremskrittspartiet.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Nordens tidiga konst

Nordens tidiga konst

🟠 HISTORIA Vid sidan av den kristna konsten på den europeiska kontinenten fanns den nordiska djurornamentiken. Ornamentik är utsmyckningar på byggnader, keramik, vapen, smycken och spännen. I Norden skapades djurornamentik från cirka 375 e.Kr. till 1100-talet. Vad som gör denna ornamentik speciell är att den inte utvecklades i en stadskultur, utan av ett folk som levde sida vid sida med djur och natur.

Läs även:

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Drömmen om ett annat USA

🟠 BOKRECENSION Det är lätt att tro att styrande eliter alltid är konservativa. De sitter ju redan på pengarna och makten, så varför skulle de vilja ändra något? Men nuförtiden har vi utopistiska makteliter som försöker genomföra radikala förändringar. Det går inte att ta miste på deras hybris. Eliternas uppror och sveket mot demokratin av den amerikanske historikern Christopher Lasch handlar om detta, och om flera angränsande ämnen. Den kom första gången 1995. Boken har fortsatt väckt intresse och debatt, så nu kommer den i nyutgåva. För dig som vill sätta dig in i en alternativ syn på hur USA skulle kunna vara är detta en intressant bok.

Sagerska palatset

🟠 KULTUR När Sveriges regeringschef vecklade ut Prideflaggor på balkonger till det officiella residenset, som också innehåller hans tjänstebostad, roterade nog Vera Sager i sin grav. Det eleganta stadspalatset, en gång tillhörande paret Vera och Leo Sager, var en symbol för en utsökt elegans, traditioner och europeisk savoir-vivre. Men vad har det blivit av denna tradition?

Naturreservat – Vår värdefulla natur

🟠 KULTUR Tänk om den gamla eken vid stigen kunde tala. Den skulle kunna berätta om allt som tilldragit sig i dess närhet. Den skulle berätta om strålande sol och torka, oväder och stormar, boskap och människor som vistats i dess närhet och varit en del av historiens gång. Naturen är vår historia, vår nutid och framtid. Den är livsnödvändig och måste vårdas och skyddas för kommande generationer. Därför är naturreservaten så betydelsefulla!

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Nordens tidiga konst

🟠 HISTORIA Vid sidan av den kristna konsten på den europeiska kontinenten fanns den nordiska djurornamentiken. Ornamentik är utsmyckningar på byggnader, keramik, vapen, smycken och spännen. I Norden skapades djurornamentik från cirka 375 e.Kr. till 1100-talet. Vad som gör denna ornamentik speciell är att den inte utvecklades i en stadskultur, utan av ett folk som levde sida vid sida med djur och natur.

Lag och rätt under medeltiden

🟠 HISTORIA De flesta har vid något tillfälle sett en lagbok. Det är en präktig pjäs, fylld med hela rikets lagar. Det finns en enkelhet över den, allting är samlat och gäller för hela landet. Det har dock inte alltid varit så enkelt. Genom historiens lopp har lag och rätt förändrats mycket och detta ska vi nu dyka ner i.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.