I rapporten ”Svenskarna och trygghet 2018” framgår att en stor andel av svenskarna känner sig otrygga i dagens Sverige. Totalt har över 6 000 intervjuer genomförts med invånare över hela landet. Resultatet är nedslående:
● Unga kvinnor är mest otrygga: fyra av tio känner otrygghet.
● Var tredje svensk är orolig för att bli utsatt för inbrott.
● Endast hälften av svenskarna upplever att det görs tillräckligt för att upprätthålla tryggheten i deras eget område.
● Invånarna är tryggast i mindre städer och på landsbygd. Invånarna känner sig som tryggast på Gotland. Hela 84 procent säger att de är trygga. Det är också på Gotland den bästa grannsämjan finns. Nio av tio gotlänningar skulle agera vid ett inbrott hos grannen.
● I storstadsområden är otryggheten klart större. Stockholmarna låser dörren efter sig mer än några andra svenskar. I Uppsala är endast en av tre trygga och staden har lägst andel som talar med sina grannar. Malmö är värst drabbat av inbrott och varannan skåning säger att det borde göras mer för att återupprätta tryggheten.
● I händelse av inbrott i det egna hemmet tror endast hälften av de tillfrågade att grannen skulle agera.
Hypotesen att den ökande otryggheten beror på mörkret får stöd av psykologen Siri Helle som till Metro den 6 november säger att vi riskerar att ”se saker som inte finns” när mörkret tränger sig på. Hon påstår också att ”vi lever i ett av världens tryggaste länder och vi har aldrig haft det så tryggt som nu”.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.