Enligt en högt uppsatt funktionär i den rysk-ortodoxa kyrkan planeras ett historiskt möte mellan påven Franciskus och den rysk-ortodoxa kyrkans överhuvud patriarken Kirill. Ett sådant möte anses vara ett viktigt steg för att överbrygga den tusenåriga klyftan mellan kristendomens västra och östra delar som uppstod vid den så kallade Stora schismen 1054.
Mötet uppges komma att fokusera bland annat på förföljelsen av kristna i Mellanöstern och familjens ställning. De båda sekulära staterna Irak och Syrien är i dag skådeplatser för muslimska fanatikers framfart, som praktiserar tvångsomvändelse. Den traditionella familjens ställning undermineras konsekvent i väst, där det senaste steget i denna riktning togs 26 juni, då USA:s högsta domstol beslutade, med fem röster mot fyra, att konstitutionen garanterar homosexuella par rätten till äktenskap. Tidigare har flera delstater folkomröstat i frågan. Samma kväll lystes Vita Huset och många andra kända byggnadsverk i landet upp med prideflaggans färger.
Till den italienska dagstidningen Corriere della Sera säger metropoliten Ilarion, ansvarig för den rysk-ortodoxa kyrkans internationella kontakter:
– Ett sådant möte kommer närmare varje dag, men det måste förberedas väl.
Han kunde dock inte precisera huruvida mötet kan ske redan i år, men menade att det nu fanns ”god dynamik” mellan de båda kyrkorna. Ilarion tillade att mötet kommer att ske på ”neutral” mark, och alltså inte i Moskva eller Vatikanen.
Förra året, efter en resa i Turkiet, sade påve Franciskus till journalister att han hade meddelat Kirill att han var redo att möta patriarken:
– När du vill kan du ringa mig och jag kommer, sade han då.
Den rysk-ortodoxa kyrkan har tidigare anklagat den katolska kyrkan för att försöka konvertera ortodoxa till katolicismen, i samband med ny religionsfrihet efter Sovjetunionens fall, en anklagelse som Vatikanen tillbakavisar.