Umeå har tagit täten vad gäller utbyggnaden av femte generationens mobilsystem, 5G, i Sverige. Redan under hösten 2019 ska systemet komma igång på universitets- och sjukhusområdet. Projektet går i linje med den målsättning som EU har om att varje medlemsland ska ha en stad som är 5G-redo senast 2020. Läkare samt forskare har tidigare kritiserat utbyggnad av 5G i Umeå, främst för att man anser att tekniken är oprövad och att den potentiellt är farlig för människors hälsa. Man utmanade politiker och andra ansvariga på debatt den 10 april, men förespråkarna av 5G valde att avstå. I Bryssel stoppades nyligen 5G-utbyggnaden med hänvisning till hälsorisker.
”Oetiskt experiment i Umeå.” Detta var rubriken till en debattartikel i Västerbottens-Kuriren som skrevs under av forskare, läkare och specialister. De pekade på att det finns forskningsrapporter som visar på hälsorisker kopplat till den strålning som 5G innebär och kräver att kliniska studier ska genomföras innan utbyggnaden genomförs. De jämförde det som sker i Umeå med att lansera ett nytt läkemedel utan att det genomförts kliniska studier.
Författarna skriver vidare att Umeås befolkning utsätts för ett experiment utan att dessa först tillfrågas, vilket de menar är oetiskt och strider mot Nürnbergkonventionen. Lennart Hardell, en av läkarna och specialist i onkologi som skrivit debattartikeln, anser att var och en kan kräva att de ansvariga ställer upp på debatt så att de som kommer att drabbas får svar på sina frågor – något de alltså vägrar.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.