De flesta som flyr från Syrien hamnar i flyktingläger i Jordanien eller Turkiet. En del väljer dock att fortsätta färden mot Europa. Ett specialprogram med en arabisk reporter som nyligen sändes på BBC visar att när Europa dragit in på sitt bistånd till flyktinglägren med argumentet att det kostar så mycket att härbärgera dem som redan lyckats ta sig till Europa – oftast unga män, blir situationen ännu värre för dem som är kvar – oftast kvinnor och barn. BBC rapporterar även att Turkiet inte ställer upp med några fler tält eller sängplatser.
Även ryska reportrar från tv-kanalen Rossija 24 har varit på plats. Den 5 september sändes ett program där kanalens arabisktalande kvinnliga reporter följde smugglingsrutten från syrisk-turkiska gränsen mot Europa. I programmet vimlar det av ”hjälpsamma” gränsskurkar som för en summa pengar hjälper grupper om sex till sju personer till den turkiska sidan. Väl i Turkiet måste man skaffa sig ett syriskt pass, som är eftertraktat eftersom bland andra Sverige och Tyskland automatiskt ger asyl för alla syrier. Ett sådant kan man få för mellan 700 och 800 dollar.
De ryska reportrarna redogör för att hela människosmugglingsverksamheten i Turkiet kontrolleras av elva gangsterorganisationer. Att bli transporterad från Syrien till Europa kostar mellan 20 000 och 23 000 dollar, motsvarande 165 000 till 190 000 svenska kronor. I kuststäderna Bodrum och Izmir finns en livlig handel med gummibåtar och flytvästar. Reportrarna, som blev lotsade till Izmir, märkte att många migranter sparar in pengar på flytvästarna, vilket så klart ofta får tragiska konsekvenser.
De turkiska myndigheterna gör inget för att hindra genomströmningen, tvärtom verkar de på olika sätt vilja skapa motiv på olika sätt för att förmå de flyktingar som kommit från kriget i Syrien att fortsätta vidare. De ryska reportrarna antyder även att här opererar underrättelsetjänst från olika västländer som också hjälper migranterna vidare till EU.
Enligt Tysklands officiella siffror har man skrivit upp prognoserna för landets mottagande i år från 450 000 till 800 000 asylsökande.
Migrantrutter
1. Den spanska rutten: Från Marocko till Spanien. Ofta försöker migranterna klättra över stängslet till Melilla, den spanska staden på Marockos nordkust, och där söka asyl.
2. Över Medelhavet: Från Libyen försöker många, både libyer och andra, ta sig till någon italiensk ö, främst Lampedusa. Människosmugglarna sätter dem på flytetyg som inte är sjövärdiga, kör ut dem en bit från kusten och ringer sedan italienska sjöräddningen, som förhoppningsvis kommer innan båten sjunkit. Trots att den libyska kusten är närmast transporteras de till Italien, ibland av den svenska kustbevakningens fartyg Poseidon, som finns på plats inom ramen för EU:s säkerhetsmyndighet för de yttre gränserna Frontex.
3. Landvägen via Turkiet och sedan med gummibåt till Grekland för vidare färd genom Serbien.
4. Den arktiska rutten går genom Ryssland ända upp till nordligaste Lappmarkerna, där migranterna korsar gränsen till Norge. Nättidningen The Local citerar gränspersonal som berättar att cirka 20 migranter per dag passerar gränsövergången vid Storskog. ”Nu när Ungern bygger stängsel kan vi komma att se fler migranter söka alternativa vägar in i Västeuropa”, säger Paul Nesse vid organisationen Norwegian Refugee Council till franska RFI.