Nya Tider har under lång tid retat etablissemanget genom att rapportera utan politiskt korrekta skygglappar. Inte minst har vänstern varit upprörd över att presstödet gått till Sverigevänlig press. Nu försöker man sabotera genom att utan förvarning strypa stödet. Foto: Nya Tider
Nya Tider har under lång tid retat etablissemanget genom att rapportera utan politiskt korrekta skygglappar. Inte minst har vänstern varit upprörd över att presstödet gått till Sverigevänlig press. Nu försöker man sabotera genom att utan förvarning strypa stödet. Foto: Nya Tider

Staten fryser Nya Tiders presstöd

LEDARE
Vi nåddes nyligen av chockbeskedet att inget presstöd kommer att betalas ut till någon presstödstidning från och med december och minst sex månader framåt. Riksdagen beslutade att ett övergångsstöd ska ges till tidningar som i flera år fått presstöd i syfte att underlätta övergången till det nya mediestödet, men nu visar det sig att detta inte kommer att betalas ut förrän tidigast i april nästa år. Det är förstås inte rimligt att ställa om så snabbt och det utgör därför ett stort hot mot alla mindre tidningar som förmedlar en för makten obekväm information.

Den 31 december upphör dagens presstödssystem att gälla. Det har varit i princip oförändrat sedan 1970-talet och främst gått till olika vänstertidningar, men 2012 chockade Nya Tider etablissemanget genom att som första Sverigevänliga tidning någonsin kvalificera sig för det statliga stödet – ett riktigt paradigmskifte.

Det har genom åren kommit många utredningar om ett nytt presstöd, men de hade många olika brister och man valde därför att behålla det system som fungerat i så många år. Att systemet över huvud taget nu ändras – i all hast – beror som så ofta på EU. Sverige har nämligen haft dispens för presstödet och den löper ut i slutet av detta år.

Riksdagen är därför mer eller mindre tvungen att införa det nya ”mediesystemet”, trots omfattande kritik från i princip alla remissinstanser. Men som om inte det vore nog, är man så sent ute att det blir omöjligt för tidningar som hittills fått presstöd att ställa om. Regeringen skriver visserligen i sin proposition att man ska införa ett övergångsstöd för att tidningar ska kunna söka det nya mediestödet utan att riskera avbrott i utgivningen, men i praktiken blir det nu precis tvärtom.

Redaktionen har varit inställd på att presstödet en dag skulle avvecklas, men det sätt som det nu görs på är verkligen ämnat att dra undan mattan under fötterna på presstödstidningar. En sådan radikal omställning tar tid.

Den nya lagen röstades igenom i riksdagen så sent som den 15 november – bara sex veckor innan presstödet upphör. Nu ska regeringen utarbeta en förordning för det nya mediestödet, och sedan ska Mediestödsnämnden (tidigare Presstödsnämnden), som ska bevilja ansökningar om stödet, ta fram ett mer detaljerat regelverk. Detta tar tid, och nyligen meddelade Mediestödsnämnden att man hoppas kunna besluta om sökta mediestöd i april 2024.

Detta innebär att alla presstödstidningar får klara sig bäst de kan i sex månader helt utan det statliga stödet. Det kommer visserligen att betalas ut retroaktivt för de sex månaderna, men det gäller att överleva tills dess. Det är ett hårt slag mot den fria opinionsbildningen. Ytterst handlar det om att EU vill centralisera nyhetsförmedlingen till kontrollerad media hos de stora mediehusen som Bonnier, eftersom de mindre tidningarna, oavsett politisk inriktning, fortfarande kan skriva som de vill och därmed ibland gå emot det påbjudna narrativet. De större mediehusens redaktioner har tvärtom gått fullständigt i takt vad gäller stora frågor som covid-19, klimatet, Ryssland, Israel med flera, där de ofta publicerar exakt samma tendentiösa texter på samma datum. Det är uppenbart att de har varit samordnade inför sådana publiceringar.

Värst drabbar det dock alternativ­media som Nya Tider, och det verkar också vara åt vårt håll som udden är riktad. Vi arbetar redan i en fientlig miljö, där till exempel kartellbildningen inom den svenska tryckeribranschen begränsar våra möjligheter. Vi kan inte heller få någon betydande inkomst från annons­intäkter, som politiskt korrekta tidningar.

Förra året firade Nya Tider tio år i kampen mot de förljugna systemmedierna. Det har varit många segrar genom åren och vi har lyckats pressa tillbaka de politiskt korrekta på område efter område. Vi är övertygade om att vi givit ett viktigt bidrag till det friare debattklimat som vi kunnat uppleva på sistone. Nu plötsligt hotas dock hela Nya Tiders existens. Med så kort förvarning är det mycket svårt att ställa om till en stramare ekonomisk situation. Inte minst hotar det vår nya satsning på magasinet som vi har stora förhoppningar på.

De närmaste månaderna blir en kamp för att kunna finnas kvar nästa år. Vi vädjar därför till alla våra läsare att kvarstanna som prenumeranter och gärna värva någon ny prenumerant i vänkretsen. En stor hjälp är också om Du som har kvartalsprenumeration eller halvårsprenumeration förnyar med helår, efter­som det ger oss ökade resurser under denna svåra tid, innan vi förhoppningsvis får stöd i efterhand för de sex månaderna. Det är såklart inget vi kan utgå ifrån att vi får och därför också något vi måste förbereda oss på, för att överleva på sikt.

Vi bedömer trots allt detta att vi har goda förhoppningar om att rida ut stormen. Nya Tider har den enorma förmånen att ha en engagerad läsekrets som visat ett fantastiskt stöd varje gång Nya Tider stått under angrepp. Nya Tider vore ingenting utan sina läsare, och det är tillsammans vi har byggt upp detta slagkraftiga vapen för sanning och rätt. Tillsammans kommer vi även gå stärkta ur denna kris och visa EU att inga diktat i världen kan tysta Nya Tider eller svensk alternativmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Chefredaktör och ansvarig utgivare

Relaterat

Läs även:

Bokslut Greta

Bokslut Greta

🟠 KRÖNIKA Vad händer när liten blir stor och inte längre omhuldas av barnvänlig omsorg och speciella hänsyn? Det är något som klimataktivisten Greta Thunberg nu får erfara. Som myndig åtnjuter Greta Thunberg inte längre den upphöjda position hon tidigare hade och från olika håll börjar det nu komma kritik.

Intressegrupper och deras konspirationer

🟠 LEDARE Muslimer, globalister, EU-byråkrater … I nummer två berör vi i olika artiklar olika maktgrupper i världen som verkar för att främja sina intressen. Ibland sammanfaller dessa intressen, ibland går de emot varandra, men det finns knappast en enda konspiration. Det vi kan veta med säkerhet är att de struntar helt i vanliga människor och går bokstavligen över lik för att nå sina mål – hur mycket de än kallar sig filantroper.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Woke: dårhuset som samhällsmodell

🟠 BOKRECENSION Joanna Williams är brittisk författare och journalist, samt direktör för tankesmedjan Cieo. Hon har tidigare skrivit om feminism och om fördumningen av universiteten, och i den nya boken Så vann woke gör hon en kritisk analys av wokerörelsen, med fokus på denna i sitt eget hemland och i USA. Stilen är välformulerad, saklig och resonerande, men genom den lugna akademiska ytan lyser ett starkt engagemang mot denna den senaste av kulturradikalismens skapelser.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.