Enligt uppgifter i tidningen Bohuslänningen utreder Energimyndigheten vart 10 miljoner av bidragen tagit vägen. Seabased Industry AB, som har sitt säte i Lysekil, har sedan 2016 haft en demonstrationsanläggning med 36 enheter av företagets vågkraftverk utanför Sotenäs på Västkusten. Under en veckas tid 2016 levererade företaget el till elnätet via en ledning som bekostats av Fortum. Sedan förstördes anläggningen i en storm och utgör nu ett miljöproblem och ett hinder för fisket.
I miljötillståndet krävs att man avsätter medel för att återställa havsbotten, något som inte verkar ha skett förrän nu då man startat ett nytt dotterbolag som äger vågkraftparken och den kabel som Fortum bekostat. Syftet med detta är att skapa en enhet som har ett värde och därför kan avyttras i konkursen. Värdet i det nya bolaget ligger i den skattefinansierade kabeln och intäkterna av den skall med den här konstruktionen kunna användas för återställandet av havsbotten. Vilka garantier man har för att en köpare inte säljer kabeln och försätter bolaget i konkurs framgår inte. Det är också oklart på vilket sätt denna konstruktion gynnar Fortums aktieägare, staten. Det kan därför handla om brott mot aktiebolagslagen.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.