Svenskar tar fortsatt höga lån

Att människor i Sverige någon gång under sitt vuxna liv tar ett lån hör inte direkt till ovanligheterna. Redan under studietiden vid högskola eller universitet måste de allra flesta ta ett CSN lån för att klara vardagen rent ekonomiskt. Men lånen stoppar inte där, utan fortsatta lån följer sedan med som en naturlig del av vuxenlivet. Lånen kan gälla allt ifrån att köpa bostad till att köpa bil eller utföra en renovering.

Att ta lån har i Sverige blivit snarare regel än undantag. Man hade kunnat tro att lånen skulle minska under den ekonomiska pressade läge som Covid-19 pandemin medfört, där permitteringar och osäkerhet kring arbetet blivit allt vanligare. Men på statistikmyndighetens hemsida http://scb.se går det att läsa om hur inte heller hur det ekonomiskt osäkra läget som vi befunnit oss i, i snart två år, påverkat hur mycket svenskar lånar. Utan svenskar fortsätter att låna pengar och har faktiskt näst högst skulder i Europa, enbart danskarna lånar mer per capita än svenskarna gör.

Lån till bostäder

Så om det enbart är danskar som har högre låneskulder än svenskarna i Europa, kan man fråga sig vad det är som befolkningen i Sverige lånar så mycket pengar till? Här är inte svaret särskilt förvånande att det framförallt handlar om att låna pengar till att köpa bostäder. Att köpa en bostad är för de allra flesta det största köpet som man kommer att göra under sin livstid. Eftersom vi spenderar så mycket tid i vår bostäder är det också någonting som många av oss klassar som otroligt viktigt för att vi ska uppnå den livskvalitet vi gärna strävar efter. Därför är det inte heller särskilt märkligt att det är detta område som vi väljer att lägga mest pengar på.

 

Kommer bostadsbubblan att spricka?

Man kan också förstå de stora lånesummorna i relation till att bostadsmarknadenspriser konstant växer. Det talas ibland om att vi befinner oss i en bostadsbubbla som snart kommer att spricka. För även om marknaden just nu ser bra ut och priserna är på en specifik nivå, kan detta förändras snabbt. Det betyder att ens lånevillkor, som räntor och amortering också kan skifta, och man då måste ha möjlighet att betala mer varje månad.

Som en reaktion på rädslan att bubblor spricker har det blivit allt vanligare att även jämföra lån innan man beslutar sig. Om man vill göra just detta är det möjligt att besöka kreditval.se på http://kreditval.se för att jämföra lån och därmed få en överblick över kostnader på olika lån. Jämförelsen blir ett sätt att gradera sig för att man verkligen har fått det bästa lånet för sitt ändamål och att man har råd att betala även om bubblan skulle spricka.

Så även om svenskarnas vilja till att ta lån inte verka påverkats väsentligt av pandemin gör det dock att många väljer att jämföra lånen, just för att se på vad som skulle hända med dessa lån om bostadsbubblan eventuellt skulle spricka. Ett naturligt val i en så rörlig marknad som under så många år konstant pekat uppåt och gjort att lånen bara blivit större och fler, mån inte den vänder en dag.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Inte alltid en klänning i vitt

Inte alltid en klänning i vitt

🟠 HISTORIA Idag är det självklarhet att bära en vit klänning när man gifter sig, men så har det inte alltid varit. Faktum är att det var först på 1800-talet som vit färg på brudklänningen började bli vanligt. Här i Sverige dröjde det dock till sekelskiftet 1900 innan den vita brudklänningen överhuvudtaget började konkurrera ut den svarta bland vanligt folk.

Läs även:

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Är Hasse Alfredson passé?

🟠 BOKRECENSION Humor åldras snabbt. Kan det finnas intresse för en svensk humorist som hade sin höjdpunkt på 60- och 70-talet? På sätt och vis gör det nog det. Om mannen ifråga heter Hans Alfredson. Han hade en bred begåvning. Han skrev böcker, gjorde film och revy, han kunde även teckna och sjunga någorlunda. Så en ny biografi över Alfredsons liv och gärning har sitt existensberättigande. Den fyller ett tomrum. Man kan säga att den, förutom själva personporträttet, liksom i förbigående tecknar en bild av den senare delen av det svenska 1900-talet.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Inte alltid en klänning i vitt

🟠 HISTORIA Idag är det självklarhet att bära en vit klänning när man gifter sig, men så har det inte alltid varit. Faktum är att det var först på 1800-talet som vit färg på brudklänningen började bli vanligt. Här i Sverige dröjde det dock till sekelskiftet 1900 innan den vita brudklänningen överhuvudtaget började konkurrera ut den svarta bland vanligt folk.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.