Programmets presentatör använder många bilder för att bekräfta sina påståenden. Dessvärre blir det mindre bra. En mycket känd och vacker bild föreställande en hare målades av Albrecht Dürer (1471-1528) från Nürnberg, då tillhörande det Heliga Romerska riket. Den utsökta akvarellen från 1502 med en stor detaljrikedom (exempelvis pälsens strån eller harens morrhår) vittnar om konstnärens skicklighet, men har inget med påskharar att göra. Albrecht Dürer var mycket intresserad av naturen och hans observationer resulterade i många träsnitt och akvareller med naturmotiv. En akvarell från 1503 föreställande en grästorva uppvisar en imponerande botanisk detaljrikedom. Således finns det ingen koppling till påsk som kristen högtid, även om Dürer var djupt religiös vilket framgår av hans andra verk.
Programledaren använder också en bild föreställande tre harar. Enligt uppgiften är bilden från 1300-talets Mongoliet. Emellertid finner vi den nämnda bilden i ett fönster i domkyrkan i Paderborn i Nordrhein-Westfalen i Tyskland. Domkyrkan är från 1143 och hararnas till en triangel förenade öron symboliserar Treenigheten.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.