Försöker låtsas vara annan när Nya Tider ringer
Näthatsgranskaren, som arbetar med att anmäla invandringskritiker till polisen, skriver på sin hemsida att medlemmar är anonyma eftersom de vill att fokus ska vara på deras arbete istället för enskilda personer. När deras identitet avslöjats blir det valet begripligt. Talesmannen har en lång historia av att själv försöka undfly rättvisan och har plågat sina egna djur till döds genom svält. När Nya Tider ringer Tomas låtsas han heta Johan.
NyT: Jag ringer om den här anmälan om djurplågeri?
– Mot vem?
NyT: Mot dig, Tomas.
– Du har kommit fel för jag är Näthatsgranskaren.
När Nya Tiders reporter berättar att vi har Näthatsgranskarens bidragsansökan hos MUCF och där står Tomas Åbergs namn och mobilnumret som vi ringt, säger han sig heta Johan och att han inte kommenterar vad medlemmar har gjort.
– Näthatsgranskaren har väl inte med det att göra? säger han.
Tomas Åberg är före detta polis, och börjar därefter upprepa ”inga kommentarer” på alla Nya Tiders frågor, något som är standard bland erfarna brottslingar.
NyT: Är det inte märkligt att utge sig för att stå upp för lag och rätt samtidigt som man svälter sina djur och håller sig undan delgivningsmän?
– Inga kommentarer.
NyT: Är det lämpligt med en talesperson som låter djur svälta ihjäl?
– Inga kommentarer.
NyT: Redan 2010 blev du tillsagd att ge djuren mat och vatten, ändå struntade du i det i tre år?
– Inga kommentarer och inga kommentarer.
NyT: Du ser inga moraliska problem i att strunta i djurs välmående?
– Inga kommentarer.
NyT: Eftersom du påstår att du är Johan, kanske jag kan få prata med Tomas? Någon kommentar till det?
– Jag har ingen kommentar.
Näthatsgranskarens ansvarige utgivare: Jag känner till allt det här
Nya Tider pratar också med Näthatsgranskarens ansvarige utgivare Kenneth Bodin. Han kan inte förklara varför föreningens talesperson låtsas vara någon annan i telefon.
NyT: Nu ringde jag Tomas på det mobilnummer som han uppgett i er ansökan till MUCF, och då sitter han och låtsas att han heter Johan. Det är jättelöjligt.
– Jag kan inte svara på det. Det ringer ju en hel del konstiga människor och det kan ju ha påverkat Tomas, jag vet inte, säger han.
NyT: Tomas blev anmäld för djurplågeri, han har låtit djur svälta ihjäl.
– Vad har det med föreningen att göra?
Tomas har sökts av polisen för djurplågeriet liksom också i flera andra ärenden och för obetalda skulder, men har inte kunnat hittas av delgivningsmännen. Hans kollega menar ändå att Tomas har ett ”otroligt starkt rättspatos”.
NyT: Tomas är ju konstant sökt för fodringar och annat, men håller sig undan delgivning. Jag tycker inte att det framstår som en person som tar sitt straff.
– Jag känner till allt det här om Tomas bakgrund och djupet och bredden av det. Men Läs vad Hanne Kjöller skrivit om honom innan det görs något karaktärsmord. Det finns en viktig historia, Tomas har ett enormt starkt rättspatos.
NyT: Men att låta sina egna djur stå och svälta ihjäl ute i hagen. Vittnar inte det om en empatilöshet? I vart fall inför djur?
– Självklart inte, han har jobbat med djur jättemycket.
Tomas har utöver att föda upp Jakar tills han fick djurhållningsförbud, också arrangerat jaktsafari i Afrika för att skjuta vilda djur.
Såg sina svältdöda jakar: ”Vad klantigt”
Tomas Åberg hyllas just nu i svenska medier eftersom han polisanmäler personer som skrivit negativt om invandringen och invandrare på nätet. Nästan alla åtalade är pensionärer, ofta kvinnor, som kommenterat gruppvåldtäkter och liknande som invandrargäng begått mot svenska flickor, och då använt hårda ord. Dessa pensionärer vill Tomas Åberg att polisen ska utreda, trots att polisen i dag inte ens hinner utreda våldtäkterna. Tomas har själv varit polis, men hans vilja att ändra polisens fokus gjorde att han inte kunde arbeta kvar.
I media har han hyllats och Aftonbladet vill att han ska nomineras till årets ”svenska hjälte”. En bild som rimmar illa med den kontrollrapport från Länsstyrelsen som Nya Tider tagit del av.
I januari 2013 gjorde myndigheten en oanmäld kontroll på Tomas Åbergs gård efter ”befogad anmälan från allmänheten”. Tomas hade tidigare fått uppmaning att ge sina djur mat och vatten, vilket han struntat i.
När inspektörerna knackade på oanmälda kunde Tomas inte ens berätta hur många djur han hade. Länsstyrelsen skriver i sin rapport att hägnet var litet och jakarna där var fläckvis pälslösa från fåglar som hackat på dem. Inspektörerna skriver att det inte fanns något spår av foder på gården.
”Inget spår av foder – vare sig havre, halm, hö eller ensilage hittades. Ett tunt lager pudersnö låg på den snötäckta marken. Länsstyrelsen letade även i och under snötäcket utan resultat” står att läsa i kontrollrapporten (D.Nr. 282-510-2013).
Det står vidare att ”Länsstyrelsen påpekade att djuren måste få grovfoder omgående” och att det i grisstian var så kallt att vatten hade frusit.
När inspektörerna upptäckte de döda jakarna som förgäves hade försökt hitta något att äta i hägnet men slutligen svultit till döds, blev Tomas förvånad och utbrast ”vad klantigt”. Inspektörerna kunde konstatera att djuren dött olika dagar och legat döda länge.
Höll sig undan delgivning efter anmälan om djurplågeri
Näthastgranskaren har fokuserat sina anmälningar på äldre pensionerade kvinnor. Föreningens tips är nämligen i sig inga bevis som kan få någon fälld, men äldre kvinnor har ofta stor respekt för polis och kommer till förhör och erkänner vad de gjort.
Som före detta polis vet Tomas Åberg dock hur han själv ska klara sig undan. Flera ärenden mot honom har fått läggas ned eftersom han hållit sig undan delgivning. Även djurplågeribrottet har nyligen hunnit preskriberas, då Åberg flytt utomlands. Det upprättades en polisanmälan om djurplågeri efter Länsstyrelsen inspektion, men Tomas Åberg som uppenbart inte själv vill svara för sina handlingar, höll sig undan och brottet preskriberades därför efter årsskiftet.
Tomas har hållit sig undan delgivningsmän också i flera andra fall, däribland för fodringar, viten och vapenärende. Något han som före detta polis vet är ett effektivt sätt att undgå rättvisan.
Påstås ha ljugit i bidragsansökan
Tomas Åberg, som tidigare hette Tomas Bergström, har jagats många år av delgivningsmän för fodringar, men har nyligen fått ett ordentligt ekonomiskt tillskott genom sin idé att anmäla pensionärer som skriver arga kommentarer om till exempel invandrade våldtäktsmän.
Regeringen beviljade nyligen Näthatsgranskaren 600 000 kronor genom myndigheten MUCF för att se till att det kommer in fler anmälningar om ”näthat”, trots att samma regering inte ger polisen tillräckliga resurser att utreda många av de våldtäkter som ”näthatet” handlar om.
Men författarinnan Katarina Janouch skriver på sin blogg att Näthatsgranskaren lämnat falska uppgifter i sin bidragsansökan. Det påstås i ansökan att föreningen bedriver ett forskningsprojekt tillsammans med Linköpings universitet. Något som universitet, enligt Janouch förnekar.
För att se fler bilder behöver Du ha en prenumeration på Nya Tider.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.