M60T stridsvagnar vid en militärbas i Ankara 2020. Foto: Turkiska militären

Turkiet hotar Grekland med krig

En långvarig konflikt mellan Natoländerna Turkiet och Grekland har under sommaren sett en fortsatt eskalering mellan parterna. Turkiets aggressiva retorik och regionala stormaktsambitioner är hot som Grekland tar på högsta allvar. Länderna har varit nära att hamna i krig flera gånger sedan andra världskriget och truppförflyttningar, militärövningar och rena hot från Turkiets sida gör att de två nationerna nu står nära avgrunden. Ett krig är inte en omöjlighet och skulle kunna involvera fler nationer.

En uppblossande konflikt hotar freden i östra Medelhavet. På ena sidan står ett expansionistiskt och allt mer auktoritärt Turkiet med regionala stormaktsdrömmar som satt siktet på ett stort havsområde med rika naturresurser och strategisk betydelse. På den andra Grekland som ser sin historiska ärkefiendes krav som absurda då de omfattar grekiska öar och havsområden man haft i sin ägo i hundra år. Men Grekland står inte ensamt, ett flertal länder inklusive det militärt allt starkare Frankrike tar Greklands sida och skickar styrkor till det Egeiska havet. Den snabbt ökande mängden trupper i regionen och Turkiets hot samt vägran att ändra inriktningen man slagit in på leder till en potentiellt farlig situation som kan resultera i ett krig mellan Natoländer.

Kamp om strategiskt och ekonomiskt viktigt område

De grekiska inmutningarna av havsområdet mellan Kreta och Cypern är sedan länge erkänt internationellt och har egentligen bara en motståndare – Turkiet. De ser det som viktigt att få tillgång till områdets förväntade rika naturgasreserver efter att andra länder i östra Medelhavet hittat stora fyndigheter i sina territorialvatten, som Israel, Cypern och Egypten, vilka gemensamt arbetar för att skapa en naturgasledning till Europa.I november 2019 meddelade Turkiet att man genomfört ett avtal med den libyska regeringen, vilka man sedan en längre tid haft allt större kontroll över, om en ny dragning av sjögränsen, som helt går på tvärs mot de andra ländernas ekonomiska zoner och ger Turkiet rätt till en stor del av naturresurserna. Genom att utöka sin sjögräns stänger Turkiet även vägen för en planerad gasledning, EastMed, som var tänkt att förse Europa med gas från vattnen utanför Israel via Cypern, Grekland och Italien. Den har setts som en direkt utmaning mot TurkStream, den turk-ryska gasledningen som precis blivit klar och började leverera gas från Ryssland till södra Europa den 8 januari 2020.En konkurrerande gaskälla skulle innebära ett stort ekonomiskt, men framförallt politiskt, bakslag för Turkiet som vill kunna utöva politiska påtryckningar på Europa genom att hota med att stänga av gasen – eller släppa in hundratusentals invandrare i Europa, för att få igenom sin egen politiska vilja.Ett annat problem för Turkiet är att ett stort antal av grekiska öar omgärdar deras landmassa som ett pärlband, alla med en tillhörande havszon som anses tillhöra Grekland, något som i praktiken stänger in Turkiet. Från turkiskt håll ser man detta som djupt orättvist och genom först politiska, och nu potentiellt militära manövrar försöker man lägga beslag på stora områden som de facto tillhör Grekland.

Den ekonomiska zon Turkiet anser sig ha rätt till efter avtalet med Libyen. Bild: Google

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Nordens tidiga konst

Nordens tidiga konst

🟠 HISTORIA Vid sidan av den kristna konsten på den europeiska kontinenten fanns den nordiska djurornamentiken. Ornamentik är utsmyckningar på byggnader, keramik, vapen, smycken och spännen. I Norden skapades djurornamentik från cirka 375 e.Kr. till 1100-talet. Vad som gör denna ornamentik speciell är att den inte utvecklades i en stadskultur, utan av ett folk som levde sida vid sida med djur och natur.

Läs även:

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Drömmen om ett annat USA

🟠 BOKRECENSION Det är lätt att tro att styrande eliter alltid är konservativa. De sitter ju redan på pengarna och makten, så varför skulle de vilja ändra något? Men nuförtiden har vi utopistiska makteliter som försöker genomföra radikala förändringar. Det går inte att ta miste på deras hybris. Eliternas uppror och sveket mot demokratin av den amerikanske historikern Christopher Lasch handlar om detta, och om flera angränsande ämnen. Den kom första gången 1995. Boken har fortsatt väckt intresse och debatt, så nu kommer den i nyutgåva. För dig som vill sätta dig in i en alternativ syn på hur USA skulle kunna vara är detta en intressant bok.

Sagerska palatset

🟠 KULTUR När Sveriges regeringschef vecklade ut Prideflaggor på balkonger till det officiella residenset, som också innehåller hans tjänstebostad, roterade nog Vera Sager i sin grav. Det eleganta stadspalatset, en gång tillhörande paret Vera och Leo Sager, var en symbol för en utsökt elegans, traditioner och europeisk savoir-vivre. Men vad har det blivit av denna tradition?

Naturreservat – Vår värdefulla natur

🟠 KULTUR Tänk om den gamla eken vid stigen kunde tala. Den skulle kunna berätta om allt som tilldragit sig i dess närhet. Den skulle berätta om strålande sol och torka, oväder och stormar, boskap och människor som vistats i dess närhet och varit en del av historiens gång. Naturen är vår historia, vår nutid och framtid. Den är livsnödvändig och måste vårdas och skyddas för kommande generationer. Därför är naturreservaten så betydelsefulla!

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Nordens tidiga konst

🟠 HISTORIA Vid sidan av den kristna konsten på den europeiska kontinenten fanns den nordiska djurornamentiken. Ornamentik är utsmyckningar på byggnader, keramik, vapen, smycken och spännen. I Norden skapades djurornamentik från cirka 375 e.Kr. till 1100-talet. Vad som gör denna ornamentik speciell är att den inte utvecklades i en stadskultur, utan av ett folk som levde sida vid sida med djur och natur.

Lag och rätt under medeltiden

🟠 HISTORIA De flesta har vid något tillfälle sett en lagbok. Det är en präktig pjäs, fylld med hela rikets lagar. Det finns en enkelhet över den, allting är samlat och gäller för hela landet. Det har dock inte alltid varit så enkelt. Genom historiens lopp har lag och rätt förändrats mycket och detta ska vi nu dyka ner i.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör
Prenumerera på
Nya Tiders nyhetsbrev!

123 037 97 35

A Minska textstorlek". A+ Öka textstorlek. A++ Stor text.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.