Efter fem år av konstant närvaro i regionen flyger nu inte F-22 Raptor, USA:s och troligen världens mest avancerade smygjaktplan, uppdrag i Irak och Syrien längre. Där har de sedan 2014 givit jaktskydd åt amerikanskt och allierat attack- och bombflyg. I praktiken har det handlat om att upprätthålla luftherraväldet öster om Eufratfloden, så att ryskt och syriskt stridsflyg samt markstridskrafter avskräcks från att försöka återta den runt en tredjedel av syriskt territorium som USA och av dem kontrollerade kurdiska styrkor i praktiken ockuperar i strid mot internationell lag.
Det amerikanska flygvapnet (USAF) tvingas till detta på grund av underhållsproblem och en för allmänheten tämligen okänd händelse, där USA:s F-22-flotta hösten 2018 drabbades av kännbara förluster.
F-22 Raptor är ett femte generationens smygjaktflygplan med en mycket låg radarsignatur och är därför svårupptäckt för till exempel luftförsvarsradar. Även värmesignaturen är låg, men går att upptäcka med infraröda (IR) sensorer. Det visade sig när en rysk Su-35S Flanker, ett fjärde generationens jaktflygplan, upptäckte en F-22:a med sitt infraröda sök- och eldledningssystem (IRST).
Det avslöjades i september förra året, något Nya Tider då var enda tidning att rapportera om i Sverige (se NyT v.40/2018). Händelsen sände chockvågor genom militära flygkretsar i allmänhet och de som trodde smygflygplan var ”osynliga” i synnerhet. Det ställde frågan om smygtekniken verkligen är värd de extrema utvecklings-, produktions- och underhållskostnaderna, som förknippas med amerikanska F-22 och F-35, på sin spets.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.