Efter att Nationalförsamlingens talman Juan Guaidó under kuppartade former den 23 januari utropat sig till interimspresident i Venezuela har landet i praktiken två statschefer, som båda kallar sig själva legitima – och sina motståndare illegitima. Det som gör situationen allvarlig är det faktum att de båda backas upp av två mäktiga och fientliga sidor i en allt mer polariserad värld.
Guaidó är uppbackad av USA och dess traditionella allierade samt en övervägande majoritet av de latinamerikanska länderna. Några av dessa, som Brasilien, har nyligen och under delvis dramatiska former sett nya USA-vänliga ledare ta makten. Samtidigt backas den sedan tidigare sittande presidenten Nicolás Maduro upp av bland andra Ryssland, Kina, Iran, Turkiet och grannländerna Cuba och Bolivia. Länder som till exempel Mexiko och Uruguay försöker hålla sig neutrala.
Maduro kallar det en USA-ledd kupp och anklagar Washington för att bland annat försökt få honom mördad med hjälp av den ökända colombianska knarkmaffian. Han har också utsatts för attentatsförsökt tidigare, bland annat med drönare, men de var amatörmässiga och bar enligt många inte CIA:s signum i dessa sammanhang.
Oaktat vad man benämner den uppkomna situationen så är det denna gång uppenbart att USA är både inblandat och ledande i händelseförloppet. Det finns dock flera aspekter av det kuppliknande utnämnandet som tyder på att det är en kupp som gått snett eller att den är början på något mycket större.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.