Soldater ur presidentgardet marscherar in i sina uniformer inspirerade av tsartiden. Efter den statliga ceremonin följde en välsignelsegudstjänst i Bebådelsekatedralen. Här ser vi president Putin göra korstecknet (t.h.). Foto: Kreml

Vladimir Putins installation som president – en grandios uppvisning i rysk kultur och historia

Vladimir Putin installerades för fjärde gången till Rysslands president vid en högtidlig ceremoni i Kreml, den 7 maj. Installationen blev en storslagen uppvisning av rysk kultur religion och historia, med rötter i den försovjetiska tsartiden.

Under det senaste året har tre presidenter tillträtt sina ämbeten. Deras högtidliga avläggande av presidenteden omgavs av historiska anspelningar och ståtliga inramningar.

President Emmanuel Macron installerades i Élyséepalatset där såväl Caroline Bonaparte som kejsarinnan Josephine hade sin bostad. Macron lovade att följa den franska konstitutionen och tog emot Hederslegionens tunga guldkedja med alla medföljande förpliktelser gentemot Frankrikes som nation som bärandet av guldkedjan innebär.  Donald Trump i Washington D.C. svor som vanligt presidenteden med handen på bibeln utomhus framför Capitolium. Helt annorlunda blev emellertid årets högtid i Moskva.

Ceremoni i Kremlpalatset

Installationen av Rysslands president Vladimir Putin ägde rum i stora Kremlpalatset*, där samtliga tre enorma salar var fyllda med inbjudna gäster. Palatsets övre våning med två fönsterrader på höjden ger en enorm volym och ljusinsläppet förstärkts av gigantiska kristallkronor.

Presidenten kördes till palatset från sitt kontor inom Kremlområdet i den nya ryska limousinen av lyxbilmärket AURUS**.  Därefter sprang Putin med snabba steg upp för de sextiosex trappstegen som leder från bottenvåningen till de tre magnifika salarna uppkallade efter Sankt Georg, Sankt Alexander och Sankt Andrej. Den sista salen kallas även tronsalen, eftersom den siste tsarens tronstol, liksom kejsarinnans och tronföljarens stolar, finns i rummet. Nu befann sig i stället i salen ett elegant podium i vitt med den ryska trikoloren i bakgrunden.

Den nya presidentbilen av märket AURUS. Foto: Kreml

Vladimir Putin var till synes på strålande humör trots stundens allvar. Med handen på den ryska konstitutionens speciella presidentupplaga, som endast finns i ett exemplar, lovade han att följa dess lagar till gagn för Ryssland och det ryska folket.  Eden bestod av exakt trettio tre ord.  Därefter följde ett ovanligt kort men mycket koncist tal, där presidenten sammanfattade det som gjordes under hans tidigare ämbetstid och vad som måste och skall göras i framtiden. Likt sina tal under valkampanjen använde han formen ”vi”. Vi är ett team, vi tillsammans. Utrikespolitiskt klargjorde Putin att Ryssland alltid står öppet för förhandlingar och samtal med sina utländska partners. Talet avslutades med orden ”Jag kommer alltid att göra allt som står i min makt för Ryssland”.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Ryssland mobiliserar 300 000 man

Ryssland mobiliserar 300 000 man

🟠 UTRIKES Vladimir Putin har beordrat en ökad mobilisering efter de omfattande territoriella och militära förluster man lidit i sin invasion av Ukraina under den sista tiden. Totalt kan 300 000 av Rysslands 2 miljoner reservister komma att kallas in. Samtidigt sker förberedelser för att genomföra framhastade folkomröstningar på ockuperad ukrainsk mark, något som menas bli en metod för att kunna gå från det man kallat en ”speciell militär operation” till ett regelrätt fullskaligt krig.

Alexandr Dugin – en visionär med inflytande på Rysslands politik

Alexandr Dugin – en visionär med inflytande på Rysslands politik

🟠 Västvärldens journalister ser i honom ”den farligaste filosofen i världen”, för andra är han ”Putins hjärna” eller ”Putins Rasputin”: den ryske filosofen och geopolitiska experten professor Alexandr Dugin. Hans idéer studeras av bland andra den ryska militären, men han är också en handlingens man – det är tack vare hans insatser under vintern som Ankara och Moskva grävde ned stridsyxan.

Läs även:

Ingen rättegång för Marilyn Manson i maj

Ingen rättegång för Marilyn Manson i maj

🟠 KULTUR Den senaste uppdateringen i fallet Brian Warner (Marilyn Manson) vs Evan Rachel Wood et al är att rättegången, som skulle ha inletts den första maj i år, inte blir av. Orsaken till detta beslut är att Warner överklagar anti-SLAPP domen som innebar att en stor del av hans anmälan ströks av domstolen.

En av våra största poeter jubilerade

En av våra största poeter jubilerade

🟠 KULTUR Trots att 200-årsminnet av en våra mesta lästa och uppskattade poeter, Erik Johan Stagnelius, inföll förra året, har det rönt begränsad uppmärksamhet. Det är synd, då det är en av det svenska språkets skickligaste och mest omedelbart tillgängliga diktare. Den som tränger djupare i hans liv och verk ställs dock inför en rad mysterier och problem – ja, i vissa avseenden är han också den svenska lyrikens gåtfullaste och mest gäckande gestalt.

Påsken – mer än bara ägg

Påsken – mer än bara ägg

🟠 KULTUR Påsken är den största helgen för alla kristna och påskens händelser utgör centrum i den kristna tron. Vi ska följa Iris, hennes man Henning och barnbarnet Tor tillsammans med kompisen Staffan genom denna högtid.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Är Hasse Alfredson passé?

🟠 BOKRECENSION Humor åldras snabbt. Kan det finnas intresse för en svensk humorist som hade sin höjdpunkt på 60- och 70-talet? På sätt och vis gör det nog det. Om mannen ifråga heter Hans Alfredson. Han hade en bred begåvning. Han skrev böcker, gjorde film och revy, han kunde även teckna och sjunga någorlunda. Så en ny biografi över Alfredsons liv och gärning har sitt existensberättigande. Den fyller ett tomrum. Man kan säga att den, förutom själva personporträttet, liksom i förbigående tecknar en bild av den senare delen av det svenska 1900-talet.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Inte alltid en klänning i vitt

🟠 HISTORIA Idag är det självklarhet att bära en vit klänning när man gifter sig, men så har det inte alltid varit. Faktum är att det var först på 1800-talet som vit färg på brudklänningen började bli vanligt. Här i Sverige dröjde det dock till sekelskiftet 1900 innan den vita brudklänningen överhuvudtaget började konkurrera ut den svarta bland vanligt folk.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.