Resultatet har meddelats av den statliga valkommissionen (PKW). I senatsvalet fick PiS-listan 48 platser och Medborgarkoalitionen 43. Återstående nio platser tillföll olika mindre partier. Senaten har 100 ledamöter och måste godkänna alla lagar som sejmen antar, samt beslutar om vissa utnämningar.
En egenhet med partisystemet i Polen är att de flesta listorna som läggs fram i parlamentsvalet bygger på koalitioner som flera mindre partier samarbetar kring. Arrangemanget liknar vad vi i Sverige brukar kalla ”teknisk valsamverkan”. Partier med likartad ideologi och liknande program resonerar ihop sig kring gemensamma listor under namn som Lag och rättvisa (PiS), Medborgarkoalitionen (KO) och Demokratiska vänsterunionen (SDL).
Andra egenheter med inrikespolitiken i Polen, jämfört med partisystemet i Sverige, är att partier och samarbetskonstellationer skiftar mellan olika val och inte sällan framträder under olika namn, samt att man ofta byter ledare. Det politiska livet i Polen är därmed mer mångskiftande och svåröverskådligt än i de flesta europeiska länder. Inte många utanför Polen behärskar språket, vilket ytterligare är en faktor som försvårar förståelsen.
Lag och rättvisas genombrott till regeringsmakten började vid det förra parlamentsvalet, hösten 2015, då partiet fick egen majoritet i sejmen med 38 procent av rösterna. vilket enligt det d´Hontska mandatfördelningssystemet innebar 240 av de 460 platserna. Efter årets val, som gav listan 44 procent av rösterna, har majoriteten behållits, nu med 235 ledamöter.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.