Den 12 september röstade EU-parlamentet för den så kallade ”atombombslösningen”, som Artikel 7 i Lissabonfördraget ibland kallas, vilket betyder att man öppnar upp för sanktioner mot Ungern. Bland annat kan Ungern förlora sin rösträtt i Europeiska unionens råd, där lagar stiftas.
Ungerns och även Polens konstitutionella reformer, konservativa familjepolitik och vägran att öppna sina länder för massinvandringen har länge gjort att EU-etablissemanget haft ett särskilt horn i sidan till dessa länder. Formellt har man bland annat klagat på asyllagstiftningen och att mediebevakningen av val är polariserad, och med detta som intäkt beslutat att aktivera Artikel 7. Beslutet att initiera detta förfarande stöddes av 448 av parlamentets 750 ledamöter, med 197 emot och 48 som lade ned sina röster.
I Artikel 7 fastslås att en medlemsstats rättigheter kan inskränkas om landet bryter mot unionens ”grundläggande värden”. Till dessa värden hör demokrati, jämlikhet, rättsstaten och respekt för de mänskliga rättigheterna.
Exakt vilka sanktioner som EU kan vidta mot en medlemsstat finns inte beskrivet i någon fördragstext, men allmänt nämns fråntagande av rätten att rösta i Europeiska unionens råd, som är en av de instanser där lagar stiftas, samt Europeiska rådet, där stats- och regeringschefer träffas och som ska staka ut Europas framtid.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.