Innan alla besökarna börjat komma reser några av Vendthjods medlemmar med gemensamma krafter de två vita tälten och börjar lägga fram handsnidade träskedar, dryckjom i glas, grovt salt, torkad fisk, torkat kött och rotfrukter på borden. Deras huvudsakliga fokus i dag är lägerlivet, får Nya Tider veta av Tobias, som är en av sällskapets grundare. Han visar några bronsbleck han återskapat med gravfynd som förebild, några snidade träskedar och snidad kåsa i trä.
”Den har min pappa gjort”, säger han om kåsan när Nya Tider frågar om han gjort den också och berättar därefter att han själv har sytt sina kläder för hand.
”Det gör vi alla”, säger han medan han lindar på sig benlindorna. ”Försöker vara så tidstypiska som möjligt.”
Att vara tidstypisk är kärnan i Vendthjods verksamhet eftersom deras syfte är att förmedla en så sann och verklighetstrogen bild av vendeltiden som möjligt. Vendeltiden varade från cirka år 550 till 800. Denna tid började alltså efter folkvandringstiden och avlöstes av vikingatiden. Enligt Tobias var föreningen Vendthjod mer inriktad på vikingatiden tidigare, men då just denna inriktning är ”så vanlig” började de intressera sig för den mindre kända vendeltiden istället. ”Det finns vackra fynd från den tiden”, säger han.
Vendthjod har funnits i två år i år och har omkring 60 medlemmar. Deras huvudsäte finns i Tierp, men de har ett gott samarbete med Gamla Uppsala. Här finns de berömda Kungshögarna från vendeltiden och i glasmontrarna på museet finns gravfynd och fornminnen utställda.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.