”Abortera fosterlandet” eller bedja för det?

För några år sedan tog Patrik Sandlund och Torbjörn Erling initiativet till ”Sverigebönen”, vars syfte är att hela Sverige under nationaldagen ska fyllas av bön för landet. År 2011 organiserade man 103 bönesamlingar över hela Sverige, i skrivande stund år 2015 har hittills arrangemang på 114 platser anmälts. Rörelsen vill vara ekumenisk, det vill säga omspänna alla kristna samfund. I dess referensgrupp ingår företrädare för Svenska kyrkan, frikyrkor och katolska kyrkan.

Målet är att samtliga Sveriges 290 kommuner, på ett eller annat sätt, skall delta i bön för landet på nationaldagen. Man vill sätta fokus på hela samhällets behov. Förhoppningen är att Sverigebönen med tiden ska bli en del av det officiella nationaldagsfirandet.

För att ge en minimal struktur och ett rimligt innehåll åt förbönerna använder man en enkel samhällsfilosofi. Sju viktiga områden sammanfattas som ”stöttepelare”, vilka man anser bär upp vårt samhälle. På första plats sätter man politik, kungahus och myndigheter och på andra plats Guds församling – Kristi kropp i Sverige. Därutöver uppmanar man till bön för familj, media, utbildning, näringsliv och arbetsplatser, samt för kultur och idrottsvärden. Därmed torde man ha täckt in allt väsentligt.

Sverigebönen är alltså ett för patriotiskt sinnande intressant initiativ. Alla ser det dock inte så. Alla uppfattar inte en bönesamlingen för Sverige som harmlös, utan ser den som stark provokation. För ett par år sedan angreps Sverigebönsamlingen på Gustav Adolfs torg i Göteborg av en skränande mobb anarkister, som rusade in med svarta fanor och plakat med texten ”Abortera fosterlandet”. De avhystes av polis som sedan dess varje år den 6 juni bevakar samlingen. Nya motdemonstranter har synts till på avstånd, men de har inte vågat sig fram och har inte kunnat störa. Även dessa har tagits med i förbönen, att Gud vill verka för att de förstår Sverigebönens djupaste goda syfte.

På sin hemsida ger Sverigebönen förslag till konkreta böneämnen. Ett och annat kan man kanske ha betänkligheter för. Risken är förstås att man medvetet eller omedvetet får med sådant som inte alla kan säga ja till och som kanske inte gagnar Sverige. Men om man tänker på vad (politisk) bön till sitt väsen är torde man kunna leva med det.

Egentligen behöver man varken vara kristen eller troende för att bejaka denna aktivitet. Att människor samlas för att uppmärksamma det svenska samhället, dess problem och möjligheter, om än i form av bön varvad med korta appeller, måste väl under alla omständigheter vara något positivt – hur man än för övrigt ser på kristendomen?

I enkäter uppger även människor som säger sig inte tro på Gud att de ber. Hur skall vi förstå den paradoxen?

Bön är ett allmänmänskligt fenomen som i en eller annan form finns i alla religioner och i alla kulturer. Människan söker gemenskap med Gud och eftersträvar att Guds goda vilja skall ske, ”såsom i himmelen så och på jorden”. Bön kan vara mer eller mindre kultiverad och den som ber mer eller mindre van att upptäcka Gud i vardagens skeenden.

Bön är inte att använda Gud som ett hjälpmedel för att så att säga beställa självcentrerade önskningar. Bönens mysterium är inte magi och inte ett heller ett sätt att så att säga öva påtryckningar på Gud. Böneämnen bör vara konkreta och samtidigt bör den bedjande minnas detta: ”Vad vi rätteligen bör bedja om vet vi inte, men Gud är större än vårt hjärta och vet allt”. Han som skapade Sverige vill Sveriges bästa, mer än vad vi förmår.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Inte alltid en klänning i vitt

Inte alltid en klänning i vitt

🟠 HISTORIA Idag är det självklarhet att bära en vit klänning när man gifter sig, men så har det inte alltid varit. Faktum är att det var först på 1800-talet som vit färg på brudklänningen började bli vanligt. Här i Sverige dröjde det dock till sekelskiftet 1900 innan den vita brudklänningen överhuvudtaget började konkurrera ut den svarta bland vanligt folk.

Läs även:

Två år sedan Korankravallerna

Två år sedan Korankravallerna

🟠 OPINION: BITTE ASSARMO De muslimer som attackerade polis under korankravallerna 2022 är inget annat än terrorister. Det menar debattören Bitte Assarmo, som skriver att fler poliser borde ha skjutit verkanseld – det var bevisligen det enda som hade effekt. Istället lät polisen pöbeln härja, varpå politiker liksom systemmedia var snabba med att urskulda och förringa muslimernas hat mot den svenska yttrandefriheten och vårt samhälle.

Skyhöga förluster beseglar Ukrainas öde

Skyhöga förluster beseglar Ukrainas öde

🟠 ANALYS Vid det här laget har det börjat gå upp för de flesta att Ukraina är i en hopplös belägenhet. Men västetablissemanget kämpar tappert för att upprätthålla bilden av en lovande kamp så länge Ukraina får trogen hjälp från Väst. En viktig del av detta är att låta påskina att Ryssland lider större förluster än Ukraina. Manskap är en dyrbar och ändlig resurs. Om den ena parten åderlåts allt för mycket blir kriget svårt eller omöjligt att upprätthålla. Sålunda rapporterade New York Times i augusti att Ryssland enligt anonyma amerikanska tjänstemän skulle ha 120 000 döda och 170 000–180 000 sårade, medan siffrorna för Ukraina skulle vara 70 000 respektive 100 000. Men är detta sanningen? Joakim Förars har gjort egna beräkningar utifrån allmänt tillgänglig information och resonerar kring vad de faktiska förlustsiffrorna skulle kunna vara. Nya Tider har inte kontrollräknat uppgifterna.

Nytt rekord i hyckleriet om politiskt våld

Nytt rekord i hyckleriet om politiskt våld

🟠 CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET Nu äntligen går Sveriges politiker man ur huse och fördömer våldet! Är det upploppen i invandrarförorterna, bombdåd mot bostadshus eller rent av korankravaller man reagerar emot? Nej, demokratin verkar hotas först när ett vänsterextremistiskt möte avbryts av en rökfackla som gör att lokalen får utrymmas.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Är Hasse Alfredson passé?

🟠 BOKRECENSION Humor åldras snabbt. Kan det finnas intresse för en svensk humorist som hade sin höjdpunkt på 60- och 70-talet? På sätt och vis gör det nog det. Om mannen ifråga heter Hans Alfredson. Han hade en bred begåvning. Han skrev böcker, gjorde film och revy, han kunde även teckna och sjunga någorlunda. Så en ny biografi över Alfredsons liv och gärning har sitt existensberättigande. Den fyller ett tomrum. Man kan säga att den, förutom själva personporträttet, liksom i förbigående tecknar en bild av den senare delen av det svenska 1900-talet.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Inte alltid en klänning i vitt

🟠 HISTORIA Idag är det självklarhet att bära en vit klänning när man gifter sig, men så har det inte alltid varit. Faktum är att det var först på 1800-talet som vit färg på brudklänningen började bli vanligt. Här i Sverige dröjde det dock till sekelskiftet 1900 innan den vita brudklänningen överhuvudtaget började konkurrera ut den svarta bland vanligt folk.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.