Kraven från muslimskt håll är att kristna katedraler som tidigare i historien har varit moskéer än en gång skall återbördas i muslimsk ägo. För bara en dryg vecka sedan fattade Turkiets islamistiske president Recep Tayyip Erdoğan beslutet att den ortodoxt kristna helgedomen Hagia Sofia i Istanbul återigen skulle bli en aktiv moské, inte bara ett världsarvsklassat museum.
Istanbul hette sedan romarrikets dagar Konstantinopel och var en oerhört viktig knutpunkt för både politik, kultur och handel på gränsen till Orienten, ofta omtalat bland nordiska vikingar. Där byggdes sedermera en av kristenhetens allra viktigaste kyrkobyggnader, nämligen den ortodoxa katedralen Hagia Sofia. När de muslimska osmanerna erövrade Konstantinopel och döpte om staden till Istanbul blev denna katedral en moské, men i och med att Turkiet på 1920-talet blev en sekulär stat, åtminstone rent formellt blev Hagia Sofia ett världsarvsklassat museum, något som den islamistiska regimen av idag alltså har upphävt.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.