Nu har vi tryckt det sista numret för i år. Vi kan blicka tillbaka på ett händelserikt år med många intressanta reportage och avslöjanden. Nya Tider har bara funnits i drygt ett år, men redan fått stort genomslag. Tack vare alla läsare som spridit tidningen bland familj och vänner, och så klart alla trogna prenumeranter, har vi på rekordtid kunnat etablera Sveriges första oberoende alternativa presstödstidning som skriver utan politiskt korrekta skygglappar.
Vi har tagit på oss den roll som gammelmedia svikit: att granska makten.
Ett av våra första reportage handlade om kommunpolitikern Stefan Windh (S) som försökte stoppa en opinionsundersökning på öppen plats, bara för att han inte gillade frågeställningen. Vi har uppmärksammat att statliga Svenska filminstitutet svartlistar filmare, bland andra dokumentärfilmaren Jüri Lina, som nekades att visa en film om en estnisk musiker under våren. Filmen drog storpublik då den senare hade premiär på Estniska filminstitutet i Tallinn.
Eftersom gammelmedia numera är en integrerad del av maktapparaten har det varit en självskriven uppgift för oss att även granska dem. Vi har avslöjat hur man förvrängt rapporteringen om Polisens så kallade ”register över romer” och flera direkta lögner, bland annat när DN påstod att invandringen skulle vara lönsam för Sverige.
När debattens vågor gick höga om det så kallade ”näthatet”, som journalister kände sig drabbade av och som de påstod kom från sympatisörer till Sverigedemokraterna, kunde vi visa att en av de största näthatarna var en socialdemokratisk valarbetare, adopterad från utlandet.
Vi har gett förtryckta och hunsade människor en röst, något som de inte ges i gammelmedia. Vi har skrivit om pensionären Sophie som tvingades fly från Hässelby Villastad i Stockholm på grund av den tilltagande otryggheten, och om handikappade Stig som nekas assistans. Vi har också följt upp sverigedemokrater som behandlats illa på grund av sitt politiska engagemang, bland andra Maria Cimini som uteslutits ur sitt fack.
Ett återkommande tema har varit gruvbolagens exploatering av svenska naturtillgångar, som staten numera skänker bort för en spottstyver, samt demonstrationerna mot detta.
Senaste avslöjandet för i år var skandalen i Lerbäck, där kommunen valde att ”hyrsälja” ett före detta äldreboende till en spekulant som vill driva det som asylförläggning, trots att människor på orten erbjudit sig att köpa det kontant för att åldringarna skulle kunna få bo kvar i sin hembygd. När människor vände sig till lokalpressen fick de kalla handen och blev i princip kallade för rasister. Turerna i Lerbäck får vi säkerligen anledning att återkomma till.
Ett mycket uppskattat inslag i vår rapportering har varit initierade artiklar från olika konflikthärdar i världen, främst Mellanöstern, där vi haft kontinuerlig bevakningen av konflikten i Syrien.
Viceredaktör Sanna Hill befinner sig i skrivande stund i Sydafrika, där hon rapporterar om utvecklingen i ”regnbågsnationen” och boernas utsatta situation. I vårt första nummer i januari kommer vi att rapportera om Nelson Mandelas begravning med dignitärer från alla världens hörn, och kommer då att passa på att berätta om Mandelas mindre kända bakgrund.
Nu tar vi en paus över jul och nyår och laddar batterierna. 2014 blir ett spännande år med både EU-val och riksdagsval. Den 7 februari är det också återigen dags för USA att höja lånetaket, vilket senast i oktober orsakade en hel del dramatik. I världen håller vi ett särskilt öga på utvecklingen i västra Stilla havet, som kan bli nästa stora konflikthärd.
Vi vill önska alla våra läsare ett riktigt gott nytt år. Vi är tillbaka igen i januari!