Den kristna påsken är en rörlig högtid då den beräknas infalla söndagen näst efter första fullmånen efter vårdagjämningen. Vårdagjämningen är 20 eller 21 mars. Det innebär att denna högtid kan inträffa mellan 22 mars och 25 april, ungefär, och sammanfaller således med den stora vårofferfesten i Norden före kristnandet. Vårdagjämningen är en högtid i nästan alla kulturer, och i det kalla Norden innebar den solens och livets återkomst. Detta hedniska firande försvann dock inte helt utan inlemmades delvis, precis som julen, i den kristna högtiden. Vårofferfesten som firades med anledning av naturlivets återuppståndelse efter den mörka vintern, att ljuset och den frodiga grönskan började komma tillbaka omvandlades till firandet av Kristi uppståndelse – den viktigaste kristna högtiden. På så sätt underlättades övergången från den gamla religionen till den nya.
En vecka med många namn
Påsken är kristenhetens viktigaste högtid, vare sig man är katolik, protestant eller något annat. Jesu död på långfredagen och återuppståndelse på tredje dagen, det vill säga påsksöndagen, är central i kristendomen. Söndagen innan påskveckan kallas Palmsöndagen och påminner om Jesu intåg i Jerusalem ridande på en åsna, bara några dagar innan han korsfästes. Påsken var redan en högtid på hans tid som judarna firade, men viftandet med palmblad tillkom som en kristen tradition. Det finns också en hel del seder och folktro kring denna högtid.
Den första dagen på själva påskveckan kallas antingen blå måndag, svarta måndagen eller gladmåndag. Det berodde på vilken del av Sverige man bodde i. Även de följande dagarna i denna vecka, med undantag av skärtorsdagen, har många namn. Man talar om vittisdag eller fläsktisdag, klock- eller dymmelonsdag, svarta fredagen eller långfredagen samt påsklördag eller strumplördag. Långfredagen, den dag då Jesus efter tortyr dog på korset och begravdes, kallades även piskedagen. Förutom den kristna kopplingen kom namnet även på grund av den gamla sedvänjan att, på den dagen, piska varandra med ett ris. I Småland var det husmodern som på morgonen piskade barnen och tjänstefolket. Till och med själva veckan har mer än ett namn. Den är känd som antingen dymmelveckan eller stilla veckan.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.