Den förnybara energisektorn i Sverige: varför är den attraktiv för investerare?

Förnybar energi har hamnat allt mer i fokus i takt med att klimatfrågor betraktas som en av omvärldens stora framtidsutmaningar. Sverige räknas sedan länge bland de mest miljömedvetna länderna i världen och har ett stort fokus på förnybar energi. Nedan kikar vi närmare på den förnybara energisektorn internationellt och i Sverige samt undersöker varför denna industri har blivit så pass attraktiv bland investerare.

Vad är förnybar energi och varför är den attraktiv för investerare?

Som namnet avslöjar så är förnybar energi ett samlingsnamn på energikällor som kan förnyas och därför inte riskerar att ta slut inom en överskådlig framtid, vilket är fallet med som exempelvis traditionella energikällor som olja, kol och naturgas.  Exempel på förnybara energikällor är vatten, vind och sol. Ett växande globalt fokus på klimatfrågor har dramatiskt bidragit till att den förnybara energisektorn är en snabbt växande industri och attraktiv hos investerare för online-investering. Den förnybara energisektorn anses ha en ljus framtid vilket har ytterligare bidragit till den stora efterfrågan på aktier i företag inom denna expanderande industri som kombinerar miljömedvetenhet med ekonomisk lönsamhet vilket är en vinn-vinn situation för både miljön och investeringsportföljer.

Den förnybara energiindustrin – historisk och global översikt

Människan har använt sig av naturens krafter under tusentals år. Arkeologiska fynd visar att det lär ha funnits väderkvarnar i det antika Kina och Japan redan för 3000 år sedan. Under Medeltiden så började användningen av väderkvarnar växa fram runt om i Europa. Fram till slutet av 1800-talet så var just vindkraft den vanligaste formen av förnybar energikälla i världen. Den stora tillgängligheten av vatten i norra Europa och Kanada resulterade i att vattenkraft började utvinnas i speciellt länder som Norge, Kanada och Sverige. Sveriges första vattenkraftverk uppfördes 1882 vid ån Viskan. Vattenkraften spelade en central roll i industrialiseringen av det svenska samhället. År 1893 blev Sverige det första landet i världen till att kommersialisera överföring av vattenenergi på längre avstånd. År 1965 dominerade vattenkraften stort i Sverige och generade hela 95 procent av Sveriges totala elproduktion. Solkraft är en annan förnybar energikälla som har under senare år börjat utvinnas alltmer med hjälp av solceller i länder med mycket sol som delar av USA, Australien, Israel, Spanien och Indien.

Den förnybara energisektorn i Sverige

Sverige har etablerat sig idag bland världens mest miljömedvetna industrinationer. Det kommer därför inte som en stor överraskning att Sverige har sedan länge haft ett stort fokus på förnybara energikällor. Sverige har ofta varit tidigt ute med att snabbt implementera användningen av nya teknologier och detta gäller även inom förnybar energi.

År 2019 stod förnybar energi i Sverige för 56,4 procent av landets totala energianvändning. Den svenska förnybara energisektorn domineras av vattenkraft och bioenergi. Sveriges prominenta internationella ställning inom förnybar energi beror på en miljömedveten politik i kombination med att Sverige är ett avancerat samhälle och välsignat med stora tillgångar på biomassa och vattenkraft. Sverige använder sig också av förnybara energikällor som vindkraft och till och med solkraft trots det faktum att det svenska klimatet knappast förknippas med sol.

Den svenska förnybara energisektorn växer snabbt och det finns ett robust regeringsstöd för denna industri som gör den speciellt attraktiv för investerare. Sverige lyckades bli det första landet inom den Europeiska Unionen att nå EU:s mål för användning av förnybar energi för 2020 hela åtta år i förskott. Efterfrågan på energi i Sverige förväntas växa ytterligare i framtiden i takt med att Sveriges befolkning ökar.

Trots stora framsteg så har Sverige fastställt ett ännu mer ambitiöst framtidsmål: förnybar energi skall generera 100 procent av Sveriges elektricitetsproduktion år 2040. Sverige har även fastställt att landet skall bli klimatneutralt år 2045, vilket kräver fortsatt stora investeringar i infrastruktur inom den förnybara energisektorn. Denna framtidsvision innebär att aktier tillhörande verksamheter i den förnybara energisektorn därmed förväntas bli attraktiva för investerare även i framtiden. Elektricitet från förnybar energi förväntas vidare medföra flera fördelar till det svenska samhället:

  • Stärka Sveriges ställning som miljöledande nation
  • Mer flexibel elproduktion
  • Mer kostnadseffektiv energiproduktion och lägre elpriser

Trots risker för potentiella fluktuationer i elproduktion under en begränsad övergångsperiod så står Sverige väl rustat till att befästa sin ställning som ett av världens mest avancerade och miljömedvetna samhällen.

Sammanfattning

Förnybara energikällor som vatten, vind och sol är energi som kan förnyas. Fram till slutet av 1800-talet så dominerade vindkraft som världens ledande förnybara energikälla. Förnybar energi är betydligt mer skonsamt gentemot miljön än fossila bränslen som olja, kol och gas. Ett ökat fokus på miljön har resulterat i att den förnybara energisektorn idag växer snabbt, speciellt i högteknologiska och miljömedvetna samhällen som Sverige. Sverige har fastställt ett mål om att producera 100 procent elektricitet från förnybar energi år 2040. Hög tillväxt och ambitiösa framtidsvisioner har medfört att den förnybara energisektorn är idag väldigt attraktiv hos investerare.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Två år sedan Korankravallerna

Två år sedan Korankravallerna

🟠 OPINION: BITTE ASSARMO De muslimer som attackerade polis under korankravallerna 2022 är inget annat än terrorister. Det menar debattören Bitte Assarmo, som skriver att fler poliser borde ha skjutit verkanseld – det var bevisligen det enda som hade effekt. Istället lät polisen pöbeln härja, varpå politiker liksom systemmedia var snabba med att urskulda och förringa muslimernas hat mot den svenska yttrandefriheten och vårt samhälle.

Läs även:

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Är Hasse Alfredson passé?

🟠 BOKRECENSION Humor åldras snabbt. Kan det finnas intresse för en svensk humorist som hade sin höjdpunkt på 60- och 70-talet? På sätt och vis gör det nog det. Om mannen ifråga heter Hans Alfredson. Han hade en bred begåvning. Han skrev böcker, gjorde film och revy, han kunde även teckna och sjunga någorlunda. Så en ny biografi över Alfredsons liv och gärning har sitt existensberättigande. Den fyller ett tomrum. Man kan säga att den, förutom själva personporträttet, liksom i förbigående tecknar en bild av den senare delen av det svenska 1900-talet.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Slaktaren från Plainfield

🟠 HISTORIA För 40 år sedan dog en 77-årig man på ett mentalsjukhus i den amerikanska delstaten Wisconsin. Hans död hade kanske inte ens blivit en tidningsnotis om han hade varit en vanlig, anonym manlig man i stället för den han var, nämligen seriemördaren Edward Theodore ”Ed” Gein – slaktaren från Plainfield.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.