Målningen ”Spårvagnen” (olja på duk, 85×90 cm) är utförd 1943, mitt under kriget när ransoneringar berörde Sverige som ett avspärrat land. Passagerarna står eller sitter nära varandra, dock utan att trängas. Var och en av dem är en personlighet. Olle Olsson, som under sina besök i Paris flanerade och iakttog folkvimlet, ansåg den franska kvinnan vara en förebild för stil och elegans. Han själv syns i tavlans högra kant med en blå tulpan i kavajuppslaget. Den eleganta kvinnan som bättrar på läppstiftet håller i en spegel och på spegelns baksida tittar konstnären fram.
Långt innan Miljöpartiet gjorde sitt politiska intåg var Olle Olssons engagemang för allt det vackra i naturen, framför allt blommor, ett konstnärligt kännetecken. I tavlans centrala del står en rödhårig kvinna med en bukett blommor, möjligen blåklint, som harmoniserar med hennes klänning. Den röda färgen i jackan och baskern påkallar tittarens uppmärksamhet. Klara, intensiva färger är målarens favoritstil.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.