Det har varit tyst om ebola ett par veckor, då inga nya fall rapporterats i USA eller Europa. I Västafrika växer dock antalet smittade exponentiellt, enligt Världshälsoorganisationen kan antalet smittade dubblas så snabbt som var tredje vecka. I Sierra Leone, en av de värst drabbade länderna, konstaterade man i början av september i genomsnitt 1,3 nya fall per dygn – nu är man uppe i tolv nya fall per dygn på landsbygden runt huvudstaden Freetown, en ökning med 900 procent. Detta enligt landets hälsovårdsmyndigheter. I själva Freetown sprids ebola sex gånger snabbare än för två månader sedan.
Matbristen gör att människor tvingas bryta karantänen och lämna sina hem på jakt efter mat.
Nyhetsbyrån AP rapporterar att myndigheternas försök att sätta hela bostadsområden och städer i karantän inte har fungerat fullt ut. Matbristen gör att människor tvingas bryta karantänen och lämna sina hem på jakt efter mat. De matsändningar som med internationell hjälp skickats har inte nått fram till alla och matpriserna har rusat i höjden långt över vad vanliga människor har råd med.
USA har skickat 2 000 soldater ur National Guard, USA:s reservstyrka, till Afrika för att hjälpa till med bekämpningen av ebola, bland annat ska de bygga kliniker och isoleringsläger. Insatsen får skarp kritik av professor James Petras som på nyhetssidan Global Research den 3 november skrev att dessa soldater saknar grundläggande kunskap, färdighet, förmåga och utbildning för att kunna handskas med en omfattande hälsokris i denna krigshärjade del av världen. Han menar att det finns stor risk att de själva drar på sig ebola och sprider det till sitt hemland. Militären har beslutat att alla som deltar i operationen i Afrika skall sättas i karantän i 21 dagar efter hemkonsten.
Sverige har också beslutat att skicka hjälparbetare till Västafrika. Ett team med elektriker, administratörer och en medicinskt kunnig, totalt sju personer, ska bygga förläggningar åt sjukvårdspersonal på uppdrag av Myndigheten för samhällsskydd.
I USA har man återkallat beslutet att tvångsisolera sjuksystern Kaci Hickox, som kan ha blivit smittad av ebola under sin vistelse i Afrika. Staden New York hade beslutat att hålla henne isolerad under observation, men fick återkalla beslutet efter endast två dygn efter ”starka påtryckningar från läkare och Obamaadministrationen”, skriver Boston.com. New York Times skriver att alla som inte uppvisar symptom nu får stanna hemma och får under den tiden ersättning för förlorad arbetsinkomst.
Till Today Health säger Hickox att hon struntar i de order hon får.
– Jag känner mig kränkt av de karantänsregler som påtvingats mig. Jag kommer inte att sitta still och låta mig mobbas av politiker och tvingas stanna i mitt hem när jag faktiskt inte utgör någon risk för den amerikanska allmänheten.
Hälsosidan Natural News har avslöjat att Kaci Hickox är utbildad ”underrättelseofficer” inom den amerikanska hälsovårdsmyndigheten CDC. CDC är organiserat efter militärt mönster, med uniformsliknande utstyrsel komplett med insignier och gradbeteckningar.