Migration har länge varit det kanske känsligaste och mest splittrande området inom unionen. Det uttalade syftet med det nya förslaget är att lösa några av slitningarna, att finna ”en ny balans mellan ansvar och solidaritet”, som EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen uttrycker saken i ett pressmeddelande. I klartext innebär det att blidka både länder som inte accepterar migrantkvoter och de länder vid Medelhavet som i dag bär en särskild börda genom att vara första anhalt för de flesta migranter.
Obligatorisk solidaritet
I EU-kommissionens eget pressmeddelande kan en del av dessa motsättningar skönjas:
”Migration är ett komplext ämne, med många aspekter som måste vägas samman. Säkerheten för de människor som söker internationellt skydd eller ett bättre liv, bekymren för länderna vid EU:s yttre gränser, som oroar sig för att migrationstrycket kommer att överstiga deras kapacitet och behöver solidaritet från andra. Eller oron hos andra medlemsstater, som befarar att om rutinerna inte upprätthålls vid de yttre gränserna kommer deras egna system för asyl, integration eller avvisningar inte att fungera i händelse av stora flöden.”
Kommissionen medger att problemen inte har hanterats särskilt väl på europeisk nivå, vilket blev särskilt tydligt i samband med den stora migrantvågen 2015:
”Det nuvarande systemet fungerar inte längre. Och under de senaste fem åren har EU inte lyckats åtgärda det. EU måste bryta dödläget och ta sig an uppgiften. Med den nya Pakten för migration och asyl, föreslår kommissionen gemensamma europeiska lösningar på en europeisk utmaning. EU måste komma bort från ad hoc-lösningar och införa ett förutsägbart och tillförlitligt system för att hantera migration.”
Det finns en viss oklarhet och olika uppfattningar kring vad länderna kommer att tvingas till. Förslagets innehåll ska bli tvingande, enligt det som kommissionen kallar en ”obligatorisk solidaritetsmekanism”, men det innehåller inte obligatoriska migrantkvoter som medlemsländerna ska ta in. Samtidigt finns i förslaget en mekanism för ”krisberedskap”, som eventuellt kan tvinga medlemsländer att ta emot migranter om ett annat land inte kan hantera det migranttryck det utsätts för.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.