När man håller andan och kommer under vatten startar kroppen en automatisk process för att öka vår överlevnadschans i detta för oss främmande element. Det kallas dykreflex. Hjärtat slår långsammare, blodkärlen i kroppen drar ihop sig och mjälten likaså.
Samtidigt ställer kroppen in sig på att använda mindre syre och spara energi. De flesta människor kan hålla andan i runt en minut om de är friska, med lite träning kan det förlängas till ett par minuter.
Det finns dock ett folkslag som under lång tid, sannolikt flera tusen år, har anpassat sig till ett liv vid och under vatten, att de pressat gränserna för det mänskligt möjliga till det yttersta.
Folket heter bajau och kallas ibland för havsnomader, även om de i själva verket inte flyttar runt särskilt mycket. Till antalet är de runt miljonen totalt och lever kring öarna i Filippinerna, Malaysia och Indonesien.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.