När Lucia med följe tågar in på det fullsatta Högloftet på Skansen håller alla andan. Det är magi i luften när tonerna av ”Sankta Lucia” ekar ut i lokalen och det mörka rummet fylls av ett varmt ljus från de flackande stearinljusen.
Att uppleva Lucia på Skansen är verkligen något speciellt. Lussandet startade klockan 10 på Högloftet, en vacker nationalromantisk allmogebyggnad från sekelskiftet 1900. Redan innan Lucia infinner sig råder här en mysig julstämning med en söt doft av risgrynsgröt. De som ville uppleva Lucia på Högloftet fick dock betala 150 kronor, men då fick man också julegröt och lussebullar.
Luciafirandet var av det traditionella snittet, med en blond Lucia, tärnorna, stjärngossar och två jultomtar. Sången var rent ut sagt magisk, där de olika stämmorna harmoniskt kompletterade varandra i de olika framförandena. Inte minst de barn som var med i tåget gjorde en strålande insats. Lussandet fortsatte därefter till Seglora kyrka och senare konsert på Sollidenscenen.
Som sig bör på Skansen fanns en historisk inramning. Detta Luciatåg var utformat efter hur det såg ut på 1930- och 40-talen, då Lucia hade tagit ett kliv ut i offentligheten. Fram till dess var Lucia en högtid som firades inom hemmets lugna vrå, men vid denna tid började Lucia även besöka sjukhus, ålderdomshem och andra inrättningar.
När företag och myndigheter började uppföra egna Luciatåg var det de nyast anställdas uppgift att lussa för personalen.
Vid denna tid var Luciafirandet mera brokigt och färgstarkt. På Högloftet fick vi se sotaren med sin höga hatt och stege och bagaren med förkläde och bagarmössa tåga tillsammans med Lucia. Så kunde det se ut när ungdomarna i bygden lussade hemma i gårdarna, för familj och vänner. Traditionen med sotare, eller mera korrekt skorstensfejarmästare, fanns dock kvar åtminstone ända in på 1980-talet.
Sankta Lucia är en del av det traditionella julprogrammet på Skansen i Stockholm, med körsång, marknad, pynt och julbak. Det var gott om flanörer som besökte de olika stugorna för att se hur man firade julen förr och som strosade runt bland de små marknadsstånden, där man sålde allt från inlagd sill till fläskpannkakor friterade i ister, mycket gott för övrigt.
Skansens julprogram fortsätter ända fram till 6 januari med traditioner från förr, jul- och folkmusik och självklart dans runt granen.