Den ursprungliga dikten ”Svarte Rudolf” är tillägnad konstnären och författaren Albert Engström. Hur många elever och studenter av i dag får läsa Erik Axel Karlfeldts dikter och njuta av skaldens språkliga virtuositet?
Karlfeldt citeras ofta i dagligt tal och hans tonsatta dikter sjungs utan att man kanske tänker på vem upphovsmannen var. Många känner till exempel igen ”Intet är som väntans tider” och ”Han talar med bönder på böndernas sätt men med lärde män på latin”, ur Fridolins visor, eller ”Dina ögon äro eldar”, ur Fridolins lustgård och Dalmålningar på rim.
Dalarna kallas ibland Sveriges hjärta. Midsommar här är en alldeles speciell högtid med folkdräkter och musik – traditioner som lever, helt enkelt. Många av de kända konstnärerna som höll Sverige kärt är starkt förknippade med Dalarna; Anders Zorn, Carl Larsson, Jerk Werkmäster, Nils von Dardel med flera. Midsommar intar en alldeles särskild plats i deras skapande.
Jämte konstnärerna fanns även diktare, som Erik Axel Karlfeldt och självklart finns ”Midsommarvisor” bland Karlfeldts verk.
Erik Axel Karlfeldt föddes den 20 juli 1864 i Tolvmansgården i Karlbo by utanför Avesta. Tragiska omständigheter förde familjen bort från fädernegården, men genom stark vilja, begåvning och en önskan att bli en skald lyckas Erik Axel Eriksson att genomföra det som för många bondsöner endast var en dröm. År 1888 byter han sitt efternamn till Karlfeldt efter Karlbo, barndomens by.
Han väljs in i Svenska Akademien år 1904. Karlfeldt är öppen, modern och det var han som övertalade Selma Lagerlöf att som första kvinna inta en stol i Akademien. År 1912 blir han Akademiens ständige sekreterare. Karlfeldt avvisar förslagen att få motta Nobelpriset i litteratur, men när han oväntat dör 1931, delas priset ut postumt.
Skrivarstuga hade Karlfeldt byggt i ett härbre intill sommarhuset Sånggården i byn Sjugare vid sjön Opplimen utanför Leksand. Där tillbringade han somrarna med hustrun Gerda och de fyra barnen. Framför huset planterades ett vårdträd, en ask, en tydlig anspelning till den nordiska traditionen, asken Yggdrasil.
Vännerna, de kända konstnärerna Anders och Emma Zorn samt Gustaf Ankarcrona, var behjälpliga både ekonomiskt och konstnärligt.
Konstnärsvänner fanns på nära håll; makarna Zorn i Mora, Carl Larsson i Lilla Hyttnäs i Sundborn, Jerk Werkmäster i Rättvik. Karlfeldts dikter inspirerade bondsonen Werkmäster till att avbilda Jungfru Maria som en dalkulla, en av hans mest kända bilder.
Jungfru Maria
Hon kommer utför ängarna vid Sjugareby
Hon är en liten kulla med mandelblommans hy,
ja, som mandelblom och nyponblom långt bort från väg och by,
där aldrig det dammar och vandras
Vilka stigar har du vankat, så att solen dig ej bränt?
Vad har du drömt, Maria, i ditt unga bröst och känt,
Att ditt blod icke brinner som de andras?
Det skiner så förunderligt ifrån ditt bara hår,
och din panna är som bågiga månen, när över Bergsängsbackar han vit och lutad går