Bönder och engagerade protesterade i Stockholm mot den jordbrukspolitik som förts av både nuvarande regering och den förra. Foto: Nya Tider

Mjölkuppror i Stockholm

Måndag 21 september, samtidigt som Magdalena Andersson tågade in till Riksdagen med budgetpropositionen, skallade en talkör från Mynttorget hundra meter bort: ”Vad vill vi ha? Svensk mjölk!”. Bönderna menar att med regeringens politik har Sverige snart inga mjölkbönder kvar och krävde bland annat sänkt dieselskatt.
”Kust till kust för mjölken”. Mjölkbönder demonstrerar på Mynttorget, Stockholm. Foto: Nya Tider
”Kust till kust för mjölken”. Mjölkbönder demonstrerar på Mynttorget, Stockholm. Foto: Nya Tider

Ett tusen bönder protesterade i Stockholm mot den jordbrukspolitik som förts av både nuvarande regering och den förra. Demonstrationen var mycket välordnad. De flesta deltagarna var klädda i vita tröjor och gröna LRF-kepsar. Tolv traktorer stod parkerade under Lejonbacken.

Arrangör var Landsbygdsupproret, samma grupp som demonstrerade i april, men då var de bara något 50-tal. Nu har man spridit budskapet på Facebook och fått med sig LRF.

Bönderna uttrycker den största oro över hur man alls ska kunna driva sina företag vidare. Fem jordbruk om dagen läggs ned. Det är i synnerhet mjölkbönderna som har det svårt. ”Vi behöver 1 krona mer per liter mjölk för att gå runt”, menar de.

– Vi har världens bästa djurskydd. Vi har världens mest klimatsmarta djurhållning. Vi har Europas lägsta antibiotikaanvändning. Vi är mycket stolta över det, men det kostar också. Ändå måste vi konkurrera med lågprisprodukter från världsmarknaden. Att låta det fortsätta så här kommer att utplåna svenskt jordbruk. Vi måste ha kompensation för våra kostnader om vi ska kunna fortsätta med kvalitet, sade Helena Jonsson, förbundsordförande LRF, från podiet.

Bondens pris för mjölken har enligt Jordbruksverkets siffror legat ganska stadigt kring 3 kronor litern de senaste 30 åren, samtidigt har konsumentpriset nästan fördubblats. I dag har priset till och med gått ned på grund av konkurrensen från utlandet och bonden får bara 2,80 kronor litern. Samtidigt är kostnaderna väsentligt högre än 1985.

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) fick ta emot en bit över 167 000 namnunderskrifter.

Ministern försökte lugna församlingen.

– Jag känner oerhört starkt för Sveriges bönder. Självklart ska vi se till att det finns svensk mjölk också i framtiden.

Diesel. I macken kostar en liter diesel ca 12:50, mer än hälften av priset utgörs av skatter (7:35). Leverantörens pålägg är ca 10%. Jordbruksföretag får göra avdrag i deklarationen för en del av dieselskatten, vilket ger ett realpris på ca 11:50 kr litern.  Källa: Svenska Petrolium & Biodrivmedelsinstititutet Grafik: NyaTider
Diesel. I macken kostar en liter diesel ca 12:50, mer än hälften av priset utgörs av skatter (7:35). Leverantörens pålägg är ca 10%. Jordbruksföretag får göra avdrag i deklarationen för en del av dieselskatten, vilket ger ett realpris på ca 11:50 kr litern.
Källa: Svenska Petrolium & Biodrivmedelsinstititutet
Grafik: NyaTider

Bucht försökte förklara hur mycket regeringen nu gör för bönderna, men när han kom in på dieselskatterna möttes han av burop. Det kan låta egendomligt eftersom man faktiskt sänker dieselskatten med 29 öre litern, men bönderna menar att det är alldeles för lite och det ska ses mot bakgrund av att både denna och förra regeringen höjt drivmedelsskatterna flera gånger. Senaste höjningen gjordes i mars i år. I Sverige kommer bonden nu att betala 386 öre i skatt per liter diesel. Det ska jämföras med att dieselskatten i Danmark är 60 öre och i Finland 180 öre per liter. Det är ett avgörande hinder för rättvis konkurrens, pekar bönderna på.

Sven-Erik Bucht fick höra att bönder inte kan leva av löften som ska infrias ”på lång sikt”.

– Vi har enorma problem med att klara kostnaderna dag för dag, sade en bonde.

– Jag har investerat 27 miljoner i min gård, och nu värderar banken den till 11 miljoner, förklarar han.

Sven-Erik Bucht har en lugn stil och lät sig inte rubbas så lätt. Han pratade om att det kan vara svårt för en regering också, särskilt om man ärvt stora skulder från den förra.

– Ingen politiker har förbjudit mejerierna att betala bättre för mjölken, sade han.

Han bekräftade att det finns problem med bankernas lånevillkor ”ibland”, men ansåg samtidigt att handlingsutrymmet är begränsat.

– Vi kan inte belasta skattebetalarna med mer …

Slutsatsen blev att budskapet gått fram och att regeringen ska försöka bättre. Kampen lär gå vidare så länge det finns svenska bönder kvar.

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht fick ta emot en bit över 167 000 namnunderskrifter. Bredvid honom står LRF:s förbundsordförande Helena Jonsson. Foto: Nya Tider
Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht fick ta emot en bit över 167 000 namnunderskrifter. Bredvid honom står LRF:s förbundsordförande Helena Jonsson. Foto: Nya Tider
Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Läs även:

Nytt utbrott av homosex-sjukdomen

Nytt utbrott av homosex-sjukdomen

🟠 INRIKES Folkhälsomyndigheten varnar för ett nytt utbrott av den mycket smittsamma och smärtsamma sjukdomen apkoppor, numera av politiskt korrekta skäl omdöpt till mpox, har konstaterats i Stockholm. Risken för en större spridning under sommaren är samtidigt stor – på grund av de många dekadenta och homosexuella evenemangen i väst och eftersom sjukdomen närmast uteslutande sprids just bland ”män som har sex med män”.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Jan Guillou sätts under lupp

🟠 RECENSION Det är nog många som stört sig på Jan Guillou. En ny bok av litteraturprofessorn Ola Holmgren har dock tagit det hela ett steg längre. Den låter Guillou bli utgångspunkten för en kritik av en hel tidstendens. Guillou blir till en symbol för ”journalismen”, ett slags ideologi som bygger på att gestaltningen är oväsentlig, utan det enda som räknas är spännande och sensationella uppgifter. Förutom att vara en fiende till konsten döljer journalismen också på ett förrädiskt sätt en stark politisk tendens, i Jan Guillous fall bland annat en okritisk inställning till islam. Även den som inte är intresserad av litteratur kan njuta av det underhållande angreppet på den pompöse Guillou.

En av våra största poeter jubilerade

🟠 KULTUR Trots att 200-årsminnet av en våra mesta lästa och uppskattade poeter, Erik Johan Stagnelius, inföll förra året, har det rönt begränsad uppmärksamhet. Det är synd, då det är en av det svenska språkets skickligaste och mest omedelbart tillgängliga diktare. Den som tränger djupare i hans liv och verk ställs dock inför en rad mysterier och problem – ja, i vissa avseenden är han också den svenska lyrikens gåtfullaste och mest gäckande gestalt.

Hur konsten att förutsäga solförmörkelser blev en exakt vetenskap

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Ingen vaken person har kunnat missa att USA nyligen hade en spektakulär solförmörkelse, något som har fått stor medial uppmärksamhet innan, under och efter. Tidsschemat för den totala förmörkelsen den 8 april 2024 var beräknad till sekunden, detta tusentals år efter att skrämda människor först började försöka förutse dessa kosmiska händelser.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Minnen av merovingerna

🟠 HISTORIA Den merovingiska dynastin härskade över det som idag är Frankrike, Belgien, Nederländerna och Luxemburg samt västra Tyskland från den sena delen av 400-talet till år 751. Som minnen av denna dynasti idag kan man betrakta den tidens arkitektur samt konstverk och hantverk i, framför allt, guld och illuminationer av skrifter.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.