Den berömda tyska långfilmen ”Das Boot” från 1981 i regi av Wolfgang Petersen, slutade med att u-båten sänktes i den franska hamnen La Rochelle av ett allierat bombanfall. Den nya TV-serien med samma namn inleds vid samma tid, 1942, någon månad senare då nybyggda u-båtar och nyrekryterade besättningar sattes in i det alltmer farliga u-båtskriget på Atlanten. Tv-serien, liksom den gamla filmen, bygger på samma litterära förlagor (Das Boot och Die Festung av Lothar-Günther Buchheim). Hundratalet länder har sett serien som snabbt dragit in 1,13 miljoner Euro i nettovinst. Sky, Sonar och Bavaria Fiction bestämde sig i december för att spela in en andra säsong. Nu visas ”Das Boot”-serien i Sveriges Television som även köpt rättigheterna att (senare någon gång) sända ”Babylon Berlin”, en kanske ännu större världssuccé.
Det första avsnittet i serien ”Das Boot” inleds med att den unga Simone Strasser ankommer sin tjänstgöringsort vid kusten, den tyska ubåtsbasen i franska La Rochelle. Där har en ny och oerfaren besättning tilldelats en splitterny ubåt, U612, som skall ge sig ut på ett hemligt uppdrag. Olika personer inom den marina hierarkin presenteras, rejäla kontorsresurser visas på staben där Simone Strasser börjar sin tjänst och man får se hur omständigt det var att lasta u-båtar med torpeder. Samtidigt tjänar den lokala bordellen stålar som aldrig förr och de har till och med tyskt öl.
De allierade hade redan vid den tiden löst den hemliga krypteringen (känd som Enigma) och kriget brutaliserades alltmer. De tyska u-båtarna blev de jagade och sänktes i rask följd. I tv-serien börjar man inse farorna, men rivaliteten mellan officerarna, och äregirigheten hos de nya fartygsbefälen, sätter samarbetet ombord på u-båten U612 på prov. Inte minst bland befälen, Hoffmanns och Tennstedts, konflikter ombord i havets djup framstår som en psykologisk tuppfäktning.
Precis som i den gamla filmen från 1981 skildras stridsscener där u-båten efter att framgångsrikt ha sänkt allierat tonnage själv blir jagad, och hur stressen, skräcken och dödsångesten griper tag i de godtrogna unga männen som kommer till insikt om att det inte är någon lek. Till skillnad från den gamla långfilmen har man den här gången gått den historiska verkligheten än närmare. En påtaglig skillnad är att besättningarna i verkligheten bestod av yngre män och en del tonåringar, vilket också skildras verklighetstroget i tv-serien.
Det finns också en parallellhistoria till u-båtsbesättningarnas äventyr och ledarkonflikter till havs. I land i La Rochelle finns andra huvudpersoner på marinens kontor och även civila som knyts mer och mer till den franska motståndsrörelsen och möten med spioner med Gestapo i hälarna. Varning för tortyr och våldtäktsscener i något avsnitt. En företrädare för rustningsindustrin finns närvarande på marinbasen, men som tyska filmkritiker skrev om serien, ”inte ett spår av nazister eller heilande fanatiker”. Kan det stämma med verkligheten, undrar man?
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.