Jägar- samlar-guiden till det tjugoförsta århundradet.
Jägar- samlar-guiden till det tjugoförsta århundradet.

Överlevnadsguide med framåtanda

”Vi är fiskar”, hävdar den här boken en bit in i texten. Detta gör mig häpen, jag har aldrig tänkt på det så förut! Det äkta paret Heather Heying och Bret Weinstein som skrivit den borde veta, de är ju ändå professorer i evolutionsbiologi, verksamma på en rad amerikanska universitet. Jägar- samlar-guiden till det tjugoförsta århundradet går igenom hur vi med våra urtidskroppar, ganska lika fiskars, och långsamt föränderliga psyken ska klara oss i den moderna världen. Boken är full inte bara med fakta utan också mycket åsikter, bland annat totalsågas PK-idéer som social justice warriors och postmodernism.

Boken kan köpas här >>

Hela det moderna sättet att leva är ett experiment. I ett evolutionärt perspektiv så är det hypernytt, ett begrepp som ständigt återkommer i boken. Det innebär att vi lever i en förändringstakt som är så hög att vi inte hinner anpassa oss, varken biologiskt, kulturellt eller mentalt.

Detta är en bok som ser ut som en tegelsten, men när man väl börjar läsa går det förvånansvärt lätt. I slutet finns en ordlista, bra: för det används en del biologiska fackbegrepp. Varje kapitel avslutas med praktiska råd för olika livsområden.

Boken har en udda språklig stil. Vetenskap och associativa funderingar blandas och ibland är Heying och Weinstein snubblande nära att spåra ur helt. Det låter ungefär som när en kunnig och entusiastisk person håller ett improviserat föredrag. Det är verkligen svårt att recensera denna stil: det beror helt på dig som läsare om du tycker om ledig pratig stil eller om du vill ha en mer av torr logik.

Chestertons stängsel

Nu ska vi gå in på de olika ämnen som tas upp. Det varnas för scientism, det vill säga en förenklad bild av vetenskapen, där vi tror oss ha förstått något men bara ser vår egen förenklande tankemodell. När vi människor ska undersöka något använder vi reduktionistiska tankesätt, det vill säga vi försöker förstå vad som är det centrala i det problem vi arbetar med. Den medicinska vetenskapen har fastnat i en sådan fälla, hävdas det i boken. Läkarna proppar patienterna fulla med mediciner som till synes effektivt tar bort symptomen. Medicintänkandet är byggt för snabb effektivitet, ett slags industriellt tänkande, men vi vet inte vad de långsiktiga konsekvenserna blir, varnar författarna.

Vi är fiskar. Författarna hävdar att vi människor har mycket i vår fysiologi gemensamt med fiskar. Denna regnbågsforell lever en hyperny tillvaro i ett akvarium i Köpenhamn. Foto: Nya Tider
Vi är fiskar. Författarna hävdar att vi människor har mycket i vår fysiologi gemensamt med fiskar. Denna regnbågsforell lever en hyperny tillvaro i ett akvarium i Köpenhamn. Foto: Nya Tider

 

Vårt samhälle måste dämpa det hejdlösa framstegstänkandet. ”Chestertons stängsel” tas upp, det är ett resonemang som på ett bra sätt förklarar grunden i varför man ska vara åtminstone delvis konservativ. Författaren G.K. Chesterton tänkte sig ett stängsel som går tvärs över en väg. Då är det lätt att tänka att man bara ska riva bort stängslet. Men en klok person tar först reda på varför stängslet finns där, och med den kunskapen som grund kan man sedan diskutera om det ska tas bort eller inte. Det finns dold kunskap i den mänskliga naturen och kulturen.

Kön, sex och barnuppfostran

Boken är full av berättelser från parets många forskningsresor, till platser som Amazonas och Mellanamerika. Människorna de möter har ibland helt andra synsätt på mäns och kvinnors roller i samhället. Vad beror det då på att många kulturer ser helt olika på män och kvinnor? Boken ger svaret, att det är för att det på populationsnivå finns stora skillnader mellan könen.

Jägar-samlar-guiden till det tjugoförsta århundradetav Heather Heying och Bret Weinstein Karneval förlag, 2023 312 sidor Originaltitel: A Hunter-Gatherer´s Guide to the 21st Century Publicerad i överenskommelse med Sebes & Bisseling Literary Agency, Amsterdam Översättning: Johanna Holmberg
Jägar-samlar-guiden till det tjugoförsta århundradet
av Heather Heying och Bret Weinstein
Karneval förlag, 2023
312 sidor
Originaltitel: A Hunter-Gatherer´s Guide to the 21st Century
Publicerad i överenskommelse med Sebes & Bisseling Literary Agency, Amsterdam
Översättning: Johanna Holmberg

De skriver: ”Lika är vi inte, även om det finns aktivister, politiker, journalister och akademiker som vill få oss att tro det.”

Sedan går författarna in på vad sexuell reproduktion är, bland djur och bland människor. ”Sexuell förökning har alltid varit en besvärlig och kostsam affär”, skriver de, ett påstående många av oss nog kan bekräfta. Men sexuell förökning har fördelen att arten kan anpassa sig till nya förhållanden – om individerna bara klonar sig blir det ju inte mycket genetisk variation.

Författarna skriver att det är helt befängt att påstå att kön är samma som genus. De går också igenom varför arbetsfördelning mellan könen är helt naturligt.

När det gäller barn, så varnar Heying och Weinstein för när vuxna styr barns lekar för mycket. Lek är lärande och barn måste lära sig hantera ansvar och risker för att kunna utvecklas till kapabla vuxna. Att curla barnen är inte bra. Barn bör också tidigt lära sig göra praktiskt arbete, inte bara teoretiskt pluggande. De tar upp att skolan fortfarande fungerar för mekanistiskt, att barnen ses som kärl som ska fyllas med något. Återigen ser vi här det reduktionistiska synsättet på människan.

När det gäller universitet och högskolor, så skriver de: ”Ett universitet kan inte maximera sökandet efter sanning och strävan efter social rättvisa samtidigt.” På ett annat ställe i boken berättar de om när de undervisat, och utsatts för ”social justice warriors” och liknande dårar som ställt till kaos i undervisningen. De avslöjar att det var lärare som hade indoktrinerat studenterna så att allt spårade ur.

Reklam och postmodernism som förvirrar

Två företeelser som är hypernya och är överallt i våra liv är reklam och konsumtion som identitetsskapare. Författar­duon skriver:
”Det främsta målet för marknads­förare är att skapa missnöje och förmedla intrycket att andra är mer nöjda än man själv […] Vi matas med narrativ som inte har fått bevisa sitt värde över tid.”

Författarparet Heather E. Heying och hennes man Bret Weinstein har båda doktorerat i evolutionär biologi. De menar att vi till stora delar är samma varelser som för tiotusentals år sedan och att detta visar sig i hur vi hanterar – eller inte klarar att hantera – det moderna samhället. Foto: Privat
Författarparet Heather E. Heying och hennes man Bret Weinstein har båda doktorerat i evolutionär biologi. De menar att vi till stora delar är samma varelser som för tiotusentals år sedan och att detta visar sig i hur vi hanterar – eller inte klarar att hantera – det moderna samhället. Foto: Privat

Om postmodernismen skriver man: ”En av postmodernismens mest förbluffande slutsatser är att hela verkligheten är socialt konstruerad.” Författarna lägger fram teorin att denna befängda idé är orsakad av att många människor nuför­tiden interagerar alldeles för lite med den fysiska verkligheten.

Det är väldigt mycket åsikter i den här boken, en del är välunderbyggda, andra är mer hugskott, och en del av levnadsråden är lite av truismer. Men den lättflytande stilen gör att man läser och lär sig mycket. Jag kommer att tänka på en annan amerikan, Henry David Thoreau, som på 1850-talet skrev sin berömda bok Skogsliv vid Walden, med varningar för framstegshysteri och med intressanta tankar om vilket liv vi människor är byggda för. Denna bok för vidare liknande idé­innehåll och avslutas, precis som Skogsliv vid Walden, med en försiktig optimism inför framtiden.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Att läsa American Psycho

Att läsa American Psycho

🟠 RECENSION Sedan den satiriska romanen American Psycho av Bret Easton Ellis gavs ut år 1991 har den väckt både fasor och funderingar. Men hur kan den läsas och vad kan man få ut av att läsa den idag?

För den som vågar är allt möjligt

För den som vågar är allt möjligt

🟠 RECENSION Visst har vi haft några försiktiga upprorsmän från viktiga positioner inom gammelmedia, journalister som bit för bit har vågat ifrågasätta de påbjudna narrativen. De får ofta lämna sina jobb och skriver nu i stället egna bloggar och böcker. En del kommer i skarpa debatter med sina gamla politiskt korrekta kollegor. Men knappast någon som har arbetat på till exempel SVT och SR har kommit så totalt på tvären med sina gamla kollegor som Joakim Lamotte. I hans bok Där stormen är får vi följa hans resa från gammelmedia till fri, sanningssökande journalist.

Läs även:

Jan Guillou sätts under lupp

Jan Guillou sätts under lupp

🟠 RECENSION Det är nog många som stört sig på Jan Guillou. En ny bok av litteraturprofessorn Ola Holmgren har dock tagit det hela ett steg längre. Den låter Guillou bli utgångspunkten för en kritik av en hel tidstendens. Guillou blir till en symbol för ”journalismen”, ett slags ideologi som bygger på att gestaltningen är oväsentlig, utan det enda som räknas är spännande och sensationella uppgifter. Förutom att vara en fiende till konsten döljer journalismen också på ett förrädiskt sätt en stark politisk tendens, i Jan Guillous fall bland annat en okritisk inställning till islam. Även den som inte är intresserad av litteratur kan njuta av det underhållande angreppet på den pompöse Guillou.

Att läsa American Psycho

Att läsa American Psycho

🟠 RECENSION Sedan den satiriska romanen American Psycho av Bret Easton Ellis gavs ut år 1991 har den väckt både fasor och funderingar. Men hur kan den läsas och vad kan man få ut av att läsa den idag?

För den som vågar är allt möjligt

För den som vågar är allt möjligt

🟠 RECENSION Visst har vi haft några försiktiga upprorsmän från viktiga positioner inom gammelmedia, journalister som bit för bit har vågat ifrågasätta de påbjudna narrativen. De får ofta lämna sina jobb och skriver nu i stället egna bloggar och böcker. En del kommer i skarpa debatter med sina gamla politiskt korrekta kollegor. Men knappast någon som har arbetat på till exempel SVT och SR har kommit så totalt på tvären med sina gamla kollegor som Joakim Lamotte. I hans bok Där stormen är får vi följa hans resa från gammelmedia till fri, sanningssökande journalist.

En bättre förståelse för vänstern

En bättre förståelse för vänstern

🟠 RECENSION Anton Stigermark är en känd skribent i den alternativa högermiljön. Nu har han samlat sina bästa texter i en urvalsvolym. De välskrivna texterna ger sammantaget högerläsaren en bättre bild av fienden, den moderna vänstern, och gör den rustad för en kvalificerad debatt.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Jan Guillou sätts under lupp

🟠 RECENSION Det är nog många som stört sig på Jan Guillou. En ny bok av litteraturprofessorn Ola Holmgren har dock tagit det hela ett steg längre. Den låter Guillou bli utgångspunkten för en kritik av en hel tidstendens. Guillou blir till en symbol för ”journalismen”, ett slags ideologi som bygger på att gestaltningen är oväsentlig, utan det enda som räknas är spännande och sensationella uppgifter. Förutom att vara en fiende till konsten döljer journalismen också på ett förrädiskt sätt en stark politisk tendens, i Jan Guillous fall bland annat en okritisk inställning till islam. Även den som inte är intresserad av litteratur kan njuta av det underhållande angreppet på den pompöse Guillou.

Hur konsten att förutsäga solförmörkelser blev en exakt vetenskap

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Ingen vaken person har kunnat missa att USA nyligen hade en spektakulär solförmörkelse, något som har fått stor medial uppmärksamhet innan, under och efter. Tidsschemat för den totala förmörkelsen den 8 april 2024 var beräknad till sekunden, detta tusentals år efter att skrämda människor först började försöka förutse dessa kosmiska händelser.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Den mystiska gravplatsen

🟠 HISTORIA Platsen där det ensamma järnkorset står är känd som Falks grav, men egentligen ligger rånmördaren Jonas Falk inte begravd där. Istället är det hans avrättningsplats som järnkorset vars inskription lyder ”FALK – 1855” markerar. Vad som gör denna plats till ett mysterium är blommorna. Varje sommar ligger nämligen färska blommor på Falks grav och trots kameraövervakning vet man fortfarande inte vem eller vilka som lägger dit dem.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.