Du har varit föremål för många debattartiklar i gammelmedia de senaste veckorna. Berätta vad som har hänt!
– Ja, det är otroligt vilken medieuppmärksamhet som har riktats mot mig och mot Nya Tider den senaste månaden. Det hela började med att jag tipsades av Megafonernas grundare Bechir Rabani om att han och en kamerakille skulle ställa frågor till den journalist som hängt ut Fabian Fjälling, samt till Expressens chefredaktör Thomas Mattsson. Jag är både intresserad och engagerad i frågor som rör media och ville själv väldigt gärna veta om Expressen betraktar det de håller på med som etisk journalistik. Mattsson öppnade inte dörren, men Bechir lade upp videon ändå. Den fick snabbt över 200 000 visningar i sociala medier.
Tidningarna skriver att filmen kan upplevas som ”hotfull”, särskilt en uppmaning av Bechir Rabani där han säger att saker hade sett väldigt annorlunda ut om personer hade börjat använda sig av Expressens metoder, och han uppmanar folk att själva ställa frågor till journalister utanför deras hem.
– Nu måste man först och främst vara medveten om att videon eller uppmaningen inte ens har blivit polisanmäld. När jag var ute för att bevaka Bechir och hans aktion fick jag aldrig uppfattningen att Bechir menar att privatpersoner ska komma och hota journalister, och det är även något som han själv dementerar.
Jag tror att alla inser att ingen vill ha ett samhälle där människor – vare sig det är journalister eller privatpersoner – riskerar att få oanmälda och oönskade hembesök. I alla fall vill inte jag leva i ett sådant samhälle.
Nu har vi fått igång en debatt om vilka metoder som är etiska att använda sig av, och det gläder mig. Vi har aldrig haft den debatten i Sverige. Det blev inga hetsrubriker när journalisten Annika Hamrud gjorde flera hembesök hos den regimkritiska bloggaren Julia Caesar, ringde på hos hennes grannar och kontaktade hennes före detta arbetskollegor. Expressen hängde ut henne med namn och bild, trots att hon önskade vara anonym, och flera andra tidningar hakade på. Detsamma gjorde Expressen med Fabian Fjälling. Frågan här är vem som bestämmer vem som får vara anonym och vem som inte får det. Vem är domaren? Kan man avsätta domaren? Vågar man kritisera?
Vilka påhopp har du fått i media?
– Som sagt, Annika Hamrud och andra personer som använder sig av hembesök och uthängningar av personer som önskar vara anonyma möter ingen kritik i media. Men när jag följer med en medborgarjournalist när han ska ringa på hos Expressens chefredaktör ses det som både hot och hat. Då ska man komma ihåg vad just Annika Hamrud sade efter att hon besökte Julia Caesar som inte öppnade dörren: ”Det naturliga beteendet när någon ringer på dörren och vill prata med en är att bjuda på kaffe – inte att känna sig hotad.”
Att ha Nya Tider på Bokmässan skulle vara ungefär som att dinera med djävulen som vill skära halsen av dig, gick det att läsa i Dagens Nyheter. Vänsterextrema tidskriften Expo skrev många fler artiklar om mig än vad de gjorde om Stockholmsterroristen.
Anklagelserna och epiteten har varit vidriga, ofta kombinerat med rena lögner. Å andra sidan har folk lärt sig att se förbi epiteten. Numera har media så lågt förtroende att ett epitet som ”högerextrema” bara ses som bekräftelse på att man gör något bra, ett tecken på att man inte är som den systemmedia folket har så lågt förtroende för.
Vilken är din största kritik mot ”gammelmedia”?
– Förr var det medias uppgift att granska eliten och de styrande. Man skulle avslöja oegentligheter och korruption. I dag har media blivit eliten, blivit en del av de styrande. Undersökningar visar att mediepersonligheter hamnar långt upp vad gäller landets opinionsbildare och de skyddar varandra, samtidigt som man sparkar nedåt istället för uppåt. Den så kallade medieeliten lever i sin egen verklighet, där de bor tjusigt bland landets rikaste, och där de köper sig den säkerhet som vanliga människor inte har råd med. De gör sig själva till domare över folks liv och karriärer, och eftersom de inte kritiserar varandra kommer de i princip undan med vilka fula metoder som helst.
Hur har denna uppmärksamhet påverkat dig och Nya Tider?
– Mig har det bara stärkt i övertygelsen att man har rätt i sin kritik mot media. De vill ha ensamrätt på sina journalistiska metoder, och det är oerhört känsligt att ifrågasätta. Här ser man även att media inte drar sig för rena lögner för att hitta ”argument” för att porta Nya Tider från Bokmässan. Dagens Nyheter publicerade till exempel en debattartikel av Svante Weyler, där ett citat från filmklippet tillskrevs mig, trots att jag bara var med och dokumenterade inspelningen och inte sade något eller syntes i bild. Citatet var i själva verket Bechir Rabanis, vilket visar att skribenten inte ens hade sett filmklippet, bara gått på det som media försökt insinuera. DN publicerade en rättelse efter att vi hört av oss, dock en väldigt liten sådan. Alla lögner visar att deras argument inte håller. Hela poängen i texten föll, eftersom resonemanget byggde på att Weyler ville porta Nya Tider just på grund av citatet, och jag hade ju inte sagt något.
Under mediahetsen inför förra årets bokmässa fick vi ett tusen nya prenumeranter och fick anställa extra personal för att kunna ta hand om alla nya läsare. Vi får fler besökare på hemsidan och växer i takt med uppmärksamheten.
Varför behövs Nya Tider på Bokmässan?
– Det är lätt att påstå sig vara för yttrandefrihet i en lokal där alla tycker lika. Vi ger läsarna ett annat perspektiv, exempelvis på vår utrikesavdelning där vi vågar ta upp ämnen som aldrig kommer fram i gammelmedia. Det var även anledningen till att Jan Myrdal valde att skriva två debattartiklar hos oss, just för att han uppskattade att vi skriver om USA:s inblandning i Mellanöstern på ett kritiskt sätt, skriver om västvärldens stöd till ”rebeller” kopplade till Islamiska staten, och liknande.
Alternativ media växer, och därför är det naturligt att vi finns representerad på Bokmässan.
Kommer du själv till Bokmässan i höst?
– Ja, jag kommer dit. Jag är stolt över vår tidning och vill gärna visa upp den. Jag vill gärna att så många som möjligt ska kunna bilda sig en egen uppfattning om tidningen och de som står bakom den. Kom gärna och hälsa på!