<strong>”Det är dags att flumskolan tar slut”,</strong> säger Stefan Jakobsson, Sverigedemokraternas skolpolitiske talesperson i riksdagen. Foto: SD

Shanghai-modell för svensk skola

Sverigedemokraterna höll presskonferens den 9 juni om skolans framtid. Sverige har de senaste åren fallit i Pisa-undersökningar, något man nu vill sätta stopp för. Bland annat vill man införa en så kallad Shanghai-modell, ett system som lyft Shanghai till skoltoppen.

Sverige låg en gång i toppen när det kom till utbildning, men har sjunkit markant de senaste åren. Den internationella kunskapsutvärderingen Pisa granskar matematik, läsförståelse och naturvetenskap, och i dess mätningar som genomförts 2006, 2009 och 2012 har Sveriges resultat dalat i samtliga tre ämnen. 2012 ligger Sverige under OECD-genomsnittet. Nedgången har varit snabbare än i flertalet andra länder, och den snabbaste nedgången har varit i ämnet matematik, där resultatet har minskat med 38 punkter från 2003 till 2012.

Den 9 juni presenterade Sverigedemokraterna sitt förslag för att ”skapa världens bästa skola”. Förslaget omfattar bland annat kompetensutveckling, certifiering och rejäla lönelyft.

– Det är obekväma sanningar vi har att presentera, sade Stefan Jakobsson, SD:s utbildningspolitiske talesperson på presskonferensen. Han har själv arbetat som lärare i 15 år och har en bra insyn i yrket.

Jakobsson berättar för Nya Tider att han slutade som lärare eftersom han inte längre kunde ta ansvar för den dåliga utbildningen.

– Det var skolfrågorna som fick mig att engagera mig i Sverigedemokraterna, säger han.

– Den svenska skolan är internationellt sett dålig. Lärarutbildningen är på avgörande punkter undermålig och många elever ges inte förutsättningar att nå adekvat kunskapsnivå, säger Jakobsson.
Jakobsson menar att hela skolsystemet är dåligt och att lärarutbildningen måste bli bättre.

– Vi ska hjälpa de lärare som behöver det att bli bättre pedagoger. Och det gör vi med hjälp av certifieringar, som sker stegvis. Shanghai-modellen ger lärare en chans att göra karriär inom sitt yrke och samtidigt rejält öka sin inkomst. Engagemang ska helt enkelt betala sig, förklarar han.

Vidare menar han att arbetsmiljön i skolan är dålig. Inte bara elever utan också många lärare mår dåligt och kan inte sköta sitt arbete på grund av den dåliga miljön, berättar han.

– Det spelar ingen roll om man höjer lärarnas löner. De vill helt enkelt inte jobba i en sådan extremt dålig arbetsmiljö, säger Jakobsson.

Jakobssons recept är att läraryrket måste bli attraktivt igen, så att man kan behålla de bra lärare som finns i skolan, så att man lockar tillbaka de tusentals lärare som lämnat, men även locka in nya lärare till yrket.

– Attraktionskraften för yrket ökar om man skapar en bra arbetsmiljö där lärare kan utvecklas åt det håll de vill. En skola och arbetsplats där de kan göra en meningsfull karriär. Kunskapsstarka lärare ökar kvalitén i skolan. Det är eleverna som blir vinnarna när det finns en engagerad lärarkår.

Jakobsson berättar att Sverigedemokraterna tagit lärdom av de länder som lyckats bäst. Shanghai-modellen tyckte de var intressant för Sverige.

– I Shanghai rankas eleverna bäst i världen i matematik, läsförståelse och naturvetenskap. Det är ett lyckat system. På 30 år har Shanghai gått från bottenresultat till absoluta toppen, enligt undersökningar från OECD, säger Jakobsson.

Sverigedemokraterna anser att de bästa resurserna ska gå till de svagaste eleverna.

– Genom att skapa världens bästa lärarkår kan vi på riktigt hjälpa de elever som är i mest behov av hjälp. De bästa lärarna ska hjälpa de elever som är i mest behov.

Jakobsson vill se ett system med jourskolor där man ger svaga elever rätt förutsättningar med hjälp av de bästa och mest drivna pedagogerna.

– Ingen elev ska behöva falla ut eller misslyckas. Ambitionen måste alltid vara att få tillbaks eleven i en vanlig klass. ”Superlärare” kan lyfta hela skolan. Det finns helt enkelt inget dåligt med denna modell, hävdar han.

Den viktigaste orsaken till de dåliga resultaten är enligt Jakobsson de ideologiska reformerna som monterat ned ett fungerande utbildningssystem.

– Man har inte prioriterat kunskapsstarka lärare utan istället på att ge mer och mer makt till eleverna. Genus-pedagogiken och ideologiska reformer är meningslösa. Vi ser resultatet nu. Det är ledaregenskaper och kognitivt kunnande vi ska satsa på, säger han.

Han menar att detta kan åstadkommas med ganska enkla metoder och att det inte är dyrt att införa reformen.

– Inför katederundervisning igen. De länder som lyckats bäst i världen har en sak gemensamt, nämligen katederundervisning, berättar han.

Jakobsson berättar vidare att SD vill se en statlig vidareutbildning som sker under arbetstid, 30 timmars utvärdering med hjälp av kollegor som sitter med i klassrummet. I modellen ingår även ett mentorskap för att vidareutbilda andra lärare. Kunskapen ska spridas ut bland lärare och göra yrket värdefullt.

– Det sker ständigt nya saker och vi vill ge möjlighet att inom läraryrkets timmar utveckla sig konstant.

Partiet vill också att skolmaten ska lagas på plats, att halvfabrikat ska tas bort och att maten ska lagas av utbildade kockar.

– Att maten lagas på plats av närproducerade produkter gynnar den svenska marknaden, säger Jakobsson.

Jakobsson berättar att ingen kritik mot SD:s förslag hittills framförts från förbund eller andra partier, vilket man tolkar som positivt.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Lennart Matikainen ställs inför rätta för grovt förtal

Lennart Matikainen ställs inför rätta för grovt förtal

🟠 INRIKES Den kände YouTube-profilen, tillika programledaren på SwebbTV, Lennart Matikainen, ställs den 13 februari inför rätta i Stockholms tingsrätt för grovt förtal. Bakgrunden är en förtalsanmälan gjord av Tomas Åberg, frontfigur för angivarorganisationen Näthatsgranskaren. Lennart Matikainen säger i en telefonintervju med Nya Tider att eftersom det inte finns någon som helst substans i grunden för åtalet tror han att det hela är politiskt motiverat.

Läs även:

Lennart Matikainen ställs inför rätta för grovt förtal

Lennart Matikainen ställs inför rätta för grovt förtal

🟠 INRIKES Den kände YouTube-profilen, tillika programledaren på SwebbTV, Lennart Matikainen, ställs den 13 februari inför rätta i Stockholms tingsrätt för grovt förtal. Bakgrunden är en förtalsanmälan gjord av Tomas Åberg, frontfigur för angivarorganisationen Näthatsgranskaren. Lennart Matikainen säger i en telefonintervju med Nya Tider att eftersom det inte finns någon som helst substans i grunden för åtalet tror han att det hela är politiskt motiverat.

Vänsterextremistisk reporter hotar ung journalist med nattliga SMS

Vänsterextremistisk reporter hotar ung journalist med nattliga SMS

🟠 INRIKES Daniel Vergara, mångårig reporter på vänsterextrema Expo samt numera även korrespondent på vänstertidningen Syre, har sedan en tid skickat mängder med SMS till den 20-årige Exakt24-reportern Christian Peterson. Från att först verka närmast inställsam blir tonen alltmer hotfull, och i ett SMS uppmanar han Peterson att ”springa” eftersom vänstern ”gör vad man vill”. Nu säger Peterson till Nya Tider att han överväger att polisanmäla Vergara för de nattliga hoten.

Datum för elstödsutbetalningar satt

Datum för elstödsutbetalningar satt

🟠 INRIKES Den 20 februari och några dagar därefter kommer utbetalningarna av det utannonserade elstödet via Försäkringskassan. Stödet kommer betalas ut till omkring 3,4 miljoner hushåll i elområde SE3 och SE4. Men även hushåll i norra Sverige kan komma att få elstöd längre fram.

Nyhetsdygnet

En engelsman undersöker vårt märkliga land

🟠 Bokrecension. Denna recension tar upp en bok som kom för några år sedan, 2017. Men den har inte fått mycket uppmärksamhet. Det är fascinerande att få ta del av bilder av hur Sverige ter sig ut­ifrån, en klassiker är förstås The New Totalitarians av Roland Huntford som kom 1971. Den ger en bild av Sverige som skrämmande konformt och trist. Nu i vår tid är det dags för en ny sådan studie, och den har skrivits av Stephen Pax Leonard, lingvist och antropolog, utbildad i Oxford.

Vit, men inte längre!

🟠 En professor mobbades offentligt på en myndighet vars kärnuppdrag påstås bestå i respekt för oliktänkande. I hennes bok om erfarenheterna framgår hur oförmögen statsapparaten är att hantera drev, men även hur delaktiga alla inblandade är i en tidsanda som angriper sant kritiskt tänkande.

När Sverige faller

🟠 Intervju. Under hösten träffade Nya Tider en av grundarna av författarkollektivet Laegrimal. Namnet är en blinkning till den nordiska gudasagan Hávamál som betyder ”den höges sång”. Men novellerna som återkommande publiceras på kollektivets domän handlar inte om höga gudar, utan om oss – de lägre stående jordvarelserna. Laegrimal blir alltså ”den låges sång”. I det framtida Sverige väntar oss ett blodigt kaos framfött ur decennier av tanklös massinvandring och kulturellt självhat, enligt dessa författare.

Kultkvinnsen äger kulturen – dags att dra in apanaget

🟠 Kulturdebatt. Kulturarbetare i Sverige är numera kvinnor, merendels. Det är speciella kvinnor, som i mycket stor utsträckning jobbar ideologiskt och helst på engelska, om de får, och de har i praktiken gjort ett ställningstagande i politiken, mot sina svenska landsmän och för USA och dess globala vänsterliberala överherravälde. Det är inte så konstigt att svenska män tänder av på den ”finkultur” som erbjuds oss; det finns inget uppbyggligt i den att hämta för vår del. Tvärtom. Vi bör skyndsamt ställa oss frågan om vi verkligen ska godta och vara med och bekosta skräpet.

Dumpen hänger ut pedofiler

🟠 De trålar och konfronterar fula fiskar för att skydda barn. Att hänga ut pedofiler på nätet har blivit Dumpens allmänna kännetecken. Själva ser de sig som barnrättsaktivister och de enda som egentligen arbetar förebyggande. Nya Tider har träffat grundarna Sara Nilsson och Patrik Sjöberg som har många års erfarenhet på området.

En svensk prins i exil

🟠 HISTORIA Gustaf skulle ha blivit kung av Sverige, men efter att hans far, Gustaf IV Adolf, blivit avsatt år 1809 miste han rätten till tronen. Sveriges forna kungafamilj drevs i exil. Gustaf var betydelsefull bland gustavianerna i Sverige och Danmark, men även i Frankrike sågs han som en potentiellt viktig spelbricka.

Två professorer om Sveriges stormaktstid

🟠 Bokrecension. Dick Harrison är aktuell med en bok som tar sig an Sveriges stormaktstid. Historieprofessorn lyckas få med många av de nyanser som nyare forskning kastar över denna period, även om han också tvingas sålla mycket. Tio år tidigare hade finlandssvenske professorn i nordisk historia, Nils Erik Villstrand, givit ut sin version av Sveriges stormaktstid. Båda har sina förtjänster och beskriver delvis olika aspekter av denna för Sverige så intressanta tid.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Hitta många olika casinon på casino-utan-svensk-licens.net
Info om casino utan spelpaus hittar du på Starwarscasinos.com
Vill du spela på ett casino utan licens? Spelacasino informerar dig om allt du behöver veta.
Jämför casinon utan licens med snabba uttag hos nätcasinoutanlicens.com.
Onlinecasinos.se hjälper dig att välja bäst online casino
uudetkasinot.com/ listar Finska casinon online

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.