Vem vill vara feminist?

Att vara feminist betraktas av många människor som något fint och bra, åtminstone om man får tro riksdagens politiker, där många i dag kallar sig feminister. Det betyder enligt dessa att man står upp för jämställdhet och kvinnors lika rättigheter med män. Men utgör inte detta en självklar och naturlig del av det svenska folkets värderingar redan? undrar veckans debattör, centerpartisten Annelie Sjöberg, och räknar upp ett antal frågor som feminister driver och som har allt annat än kvinnors väl och ve i fokus.

Att män och kvinnor bör ha samma rättigheter är troligtvis en åsikt som den absoluta majoriteten av svenska befolkningen ställer sig bakom. Det är knappast i dag en särskilt kontroversiell fråga för det stora flertalet människor som bor i vårt land.

annelie sjöberg vill inte vara feminist i dagens Sverige. Hon menar att dagens feminism struntar i obekväma frågor, bland annat kvinnors situation i andra länder. Foto: Nya Tider
Annelie Sjöberg vill inte vara feminist i dagens Sverige. Hon menar att dagens feminism struntar i obekväma frågor, bland annat kvinnors situation i andra länder. Foto: Nya Tider

När jag engagerade mig partipolitiskt för Centern inför valet 2014 var det därför med viss förvåning jag såg feminism segla upp som en av de viktigaste frågorna i den offentliga debatten under valrörelsen. Alla talade om behovet av mer feminism i Sverige, att jämställdhet var den absolut viktigaste frågan för svensk politik. Det tävlades i vem som kunde vara mest feminist. Alla ville vara feminist. Ju mer feminist desto bättre. Om man inte var feminist var det samma sak som att man inte stod upp för alla människors lika värde.

Från Feministiskt initiativ men också från flera andra partier skanderades det: ”Ut med rasisterna! In med feministerna!” Det trycktes upp tröjor och startades grupper på sociala medier. Om man inte var feminist var man uppenbarligen per automatik rasist. En ond människa med fel åsikter. Sannolikt en vit kränkt man.

Som den nyfikna person jag är började jag med viss förvåning och en smula skepsis följa och delta i debatter på olika sociala medier för att förstå var detta plötsliga behov av ännu mer feminism i kanske världens mest jämställda land kom ifrån. Jag kan inte påstå att jag blev klokare av det. Snarast förvirrad. Jag trodde feminism handlade om kvinnofrågor. Tydligen handlar feminism i dag om precis allt möjligt, utom just sådant som handlar om hur kvinnor i Sverige ska ges möjligheten att leva ett så tryggt och bra liv som möjligt.

Vad jag möttes av var stundtals ganska bisarra diskussioner och resonemang. Det kunde handla om frågeställningar kring alltifrån varför vi behöver prata mer om kvinnors mensblod till behovet av jämställd snöröjning. Historieböcker och filmer skulle granskas så att det i dessa verkligen fanns lika många kvinnor som män representerade. Kvinnor skulle kvoteras in till yrken som de uppenbarligen inte ville ha.

Kvinnor som ville arbeta mindre under småbarnsåren var offer för patriarkala strukturer och könsmaktsordningen. Därför borde heltidsarbete vara norm enligt feministisk retorik, liksom individualiserad föräldraförsäkring, så att kvinnor kunde börja arbeta så tidigt och så mycket som möjligt, vare sig de ville det eller inte.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Kvinnlig omsorg har sin viktiga plats i samhället, men placerad på chefsbefattningar har den förvandlats till en maternalistisk omsorgsideologi som är skadlig för samhället, hävdar veckans debattör. Foto: Pixabay

Den destruktiva materna­listiska omsorgsideologin

🟠 DEBATT Daltande med brottslingar, kaos i skolan, ineffektivitet i förvaltningar och en allmänt överslätande attityd mot asocialt beteende är resultatet av en maternalistisk omsorgsideologi. Det menar veckans debattör, ekon. lic. Dan Ahlmark, som söker orsakerna till förfallet i snedrekryteringen av chefer där kön numera är viktigare än kompetens, och en övergripande socialistisk ideologi som omyndigförklarar medborgarna.

Läs även:

Två år sedan Korankravallerna

Två år sedan Korankravallerna

🟠 OPINION: BITTE ASSARMO De muslimer som attackerade polis under korankravallerna 2022 är inget annat än terrorister. Det menar debattören Bitte Assarmo, som skriver att fler poliser borde ha skjutit verkanseld – det var bevisligen det enda som hade effekt. Istället lät polisen pöbeln härja, varpå politiker liksom systemmedia var snabba med att urskulda och förringa muslimernas hat mot den svenska yttrandefriheten och vårt samhälle.

Skyhöga förluster beseglar Ukrainas öde

Skyhöga förluster beseglar Ukrainas öde

🟠 ANALYS Vid det här laget har det börjat gå upp för de flesta att Ukraina är i en hopplös belägenhet. Men västetablissemanget kämpar tappert för att upprätthålla bilden av en lovande kamp så länge Ukraina får trogen hjälp från Väst. En viktig del av detta är att låta påskina att Ryssland lider större förluster än Ukraina. Manskap är en dyrbar och ändlig resurs. Om den ena parten åderlåts allt för mycket blir kriget svårt eller omöjligt att upprätthålla. Sålunda rapporterade New York Times i augusti att Ryssland enligt anonyma amerikanska tjänstemän skulle ha 120 000 döda och 170 000–180 000 sårade, medan siffrorna för Ukraina skulle vara 70 000 respektive 100 000. Men är detta sanningen? Joakim Förars har gjort egna beräkningar utifrån allmänt tillgänglig information och resonerar kring vad de faktiska förlustsiffrorna skulle kunna vara. Nya Tider har inte kontrollräknat uppgifterna.

Nytt rekord i hyckleriet om politiskt våld

Nytt rekord i hyckleriet om politiskt våld

🟠 CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET Nu äntligen går Sveriges politiker man ur huse och fördömer våldet! Är det upploppen i invandrarförorterna, bombdåd mot bostadshus eller rent av korankravaller man reagerar emot? Nej, demokratin verkar hotas först när ett vänsterextremistiskt möte avbryts av en rökfackla som gör att lokalen får utrymmas.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Är Hasse Alfredson passé?

🟠 BOKRECENSION Humor åldras snabbt. Kan det finnas intresse för en svensk humorist som hade sin höjdpunkt på 60- och 70-talet? På sätt och vis gör det nog det. Om mannen ifråga heter Hans Alfredson. Han hade en bred begåvning. Han skrev böcker, gjorde film och revy, han kunde även teckna och sjunga någorlunda. Så en ny biografi över Alfredsons liv och gärning har sitt existensberättigande. Den fyller ett tomrum. Man kan säga att den, förutom själva personporträttet, liksom i förbigående tecknar en bild av den senare delen av det svenska 1900-talet.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Slaktaren från Plainfield

🟠 HISTORIA För 40 år sedan dog en 77-årig man på ett mentalsjukhus i den amerikanska delstaten Wisconsin. Hans död hade kanske inte ens blivit en tidningsnotis om han hade varit en vanlig, anonym manlig man i stället för den han var, nämligen seriemördaren Edward Theodore ”Ed” Gein – slaktaren från Plainfield.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.