År 1979 avhölls Melodifestivalen på Cirkus i Stockholm. En enkel produktion av Sveriges Radio. Artister som Ted Gärdestad, Tomas Ledin, Magnus Uggla, Adolphson & Falk och Eva Dahlgren uppträdde första gången för en större publik. Stämningen är munter, programledare Ulf Elving är lugn och opretentiös. Tävlingen sker under en kväll. Vinnaren blir Ted Gärdestad med låten ”Satellit”, som också representerar Sverige i Eurovision Song Contest (ESC) samma år och får ett folkligt genombrott.
Året efter bildas bolaget SVT, som tar över konceptet, och festivalen blir en uppskattad tävling för svenska folket. Bidragen skrivs alltid på svenska och framförs med musiker som spelar på riktigt och en dirigentledd orkester. I direktsändning. Inga autotuner, inget förinspelat, inga åmande dansshower runt artisten.
Varje land representerat i ESC sjunger på sitt eget språk och alla får sin egen kulturella särprägel. Mångfalden är också charmen med tävlingen. Många svenska artister har fått stora genombrott när de medverkat i tävlingen. ABBA, Lasse Berghagen, Tommy Körberg och Carola Häggkvist inte minst – som vann tävlingen 1991 med ”Fångad av en stormvind”. Hon kammade även hem segern i ESC. Schlagern lockar även gayrörelsen, som älskar flärd och primadonnalika ikoner, vilket långsamt kom att påverka uppträdandena att vara mer show och yta än innehåll.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.