Klostret i Valldemossa. Här fick Frederic och baronessan Aurore husrum, men de var illa sedda och ansågs vara både omoraliska och arroganta. Decembervädret var dessutom inte alls milt och behagligt, och Frederics förkylning blev bara sämre. I dag är klostret en turistattraktion där man bland annat kan beskåda Frederics piano som med stor möda fraktades dit från Frankrike. Foto: Nya Tider

De första turisterna på Mallorca

Många svenskar åker i dagarna till sydligare breddgrader för att förlänga sommaren och bunkra upp med lite välbehövligt D-vitamin. Men hur startade egentligen turismen till de behagliga öarna?

”På Mallorca såg jag havet så som jag drömt om det: kristallklart och blått som himlen, mjukt böljande … inramat av den gröna skogen”, säger George Sand i sin bok A Winter in Mallorca (Un hiver à Majorque, 1842).

Det är i november 1838 som Frederic Chopin och hans älskarinna baronessan Aurore Dupin Dudevant alias George Sand kommer till Mallorca med den nya ångbåten från Barcelona. Båten är inköpt för att frakta svin från Mallorca till fastlandet, men tar också några passagerare. Överfarten tar 18 timmar och Aurore klagar över att svinen blir bättre behandlade än passagerarna.

Aurores och Frederics romans började sommaren 1838. Frederic har haft en svår förkylning och blivit rekommenderad varmt och soligt klimat. Avsikten med resan är dock att de två ska få tillfälle att vara tillsammans. Aurore är gift och har två barn. Maken bor i Nohant, men själv umgås Aurore i bohemkretsar i Paris. Paret planerade först att resa till Italien, men en spansk vän föreslog Mallorca för dess goda klimat.

untitled_m502
Frederic Chopin och hans älskarinna, baronessan Aurore Dupin, kom till Mallorca med ångbåt år 1838.

Besöket på Mallorca blir inte vad paret förväntat sig. De uppskattar visserligen naturen, men avskyr befolkningen och hur de blir bemötta. År 1838 är Mallorca ett ålderdomligt bondesamhälle. Turism var okänt. Ön är i själva verket ganska isolerad från omvärlden. Människorna styrs av traditionerna och den katolska kyrkans dogmer. Levnadsreglerna är strikta och tempot långsamt.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Jimmie Åkesson inledde Almedalsveckan

Jimmie Åkesson inledde Almedalsveckan

🟠 INRIKES Sverigedemokraternas partiledare var först ut att tala. I sitt tal fokuserade Åkesson på skolpolitik, kriminalpolitik och integrationspolitik. "I vårt Sverige finns inte invandrares utanförskap. Det ska bort. Det ska inte finnas några parallella samhällen i Sverige. För den som befinner sig i utanförskap ska det finnas två väldigt tydliga vägar att gå, två dörrar ut ur den situationen. Den ena dörren leder in till Sverige. Den andra dörren, den leder ut ur Sverige", sade Åkesson. Han valde att inte alls beröra resultatet från EU-valet. Istället fokuserade han på riksdagsvalet om två år och utlovade, om Tidöpartierna vinner valet, att SD ska ingå i regeringen.

Läs även:

Ingen rättegång för Marilyn Manson i maj

Ingen rättegång för Marilyn Manson i maj

🟠 KULTUR Den senaste uppdateringen i fallet Brian Warner (Marilyn Manson) vs Evan Rachel Wood et al är att rättegången, som skulle ha inletts den första maj i år, inte blir av. Orsaken till detta beslut är att Warner överklagar anti-SLAPP domen som innebar att en stor del av hans anmälan ströks av domstolen.

En av våra största poeter jubilerade

En av våra största poeter jubilerade

🟠 KULTUR Trots att 200-årsminnet av en våra mesta lästa och uppskattade poeter, Erik Johan Stagnelius, inföll förra året, har det rönt begränsad uppmärksamhet. Det är synd, då det är en av det svenska språkets skickligaste och mest omedelbart tillgängliga diktare. Den som tränger djupare i hans liv och verk ställs dock inför en rad mysterier och problem – ja, i vissa avseenden är han också den svenska lyrikens gåtfullaste och mest gäckande gestalt.

Påsken – mer än bara ägg

Påsken – mer än bara ägg

🟠 KULTUR Påsken är den största helgen för alla kristna och påskens händelser utgör centrum i den kristna tron. Vi ska följa Iris, hennes man Henning och barnbarnet Tor tillsammans med kompisen Staffan genom denna högtid.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Domedagen inställd – eller?

🟠 Patrick Moore är en av de biologer som var med och startade Greenpeace i början av 1970-talet. På 1980-talet bytte han sida. I sin senaste bok, Osynliga hot och falska hot om jordens undergång, vänder han upp och ner på den samlade globala miljörörelsens berättelser om nära förestående miljökatastrofer på grund av radioaktivitet, plastsopor, skogsskövling, världshavens försurning och inte minst klimatförändringar. Han menar att miljörörelsen blivit en politisk väckelse som lämnat det mesta av vetenskaplig förankring. I sin argumentation använder han dock själv många av de falskgrepp som han anklagar miljörörelsen för.

Kriget i Ukraina: Med skygglappar för de större perspektiven

🟠 BOKRECENSION Nu har Ukrainakriget rasat i mer än två år, och det har börjat komma böcker som går på djupet och försöker skildra och förklara detta krig. Vi har valt att titta närmare på en sådan, som kommit ut på ett stort förlag och är lätt tillgänglig i bokhandeln. Det är en bok av en ukrainsk-amerikansk historiker, Serhii Plokhy. Denne för fram långa, på historien baserade resonemang, om kriget och dess orsaker. Vi på Nya Tider kommer säkert att återkomma med recensioner av fler böcker om kriget, som kanske ser det ur någon annan vinkel och med annat fokus. Men vi börjar med denna bok.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Svenskdroppar – dunderkuren från örtriket

🟠 HISTORIA Svenskdroppar, som även är känd som Schwedenbitter, är en örtkur som utvecklades av de två svenska läkarna Klaus Samst och – sannolikt – Kristian Henrik Hjärne på 1700-talet. Den här tinkturen populariserades på 1900-talet av Maria Treben. Svenskdroppar innehåller flera olika örter och sägs hjälpa mot olika sjukdomar och krämpor.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.