I februari 2017 (NyT v.8/2017) skrev jag, i en debattartikel med rubriken ”Ungern: gammal nation – modernt nationsbygge”, om hur ett nytt samhällsbygge var under uppförande i Ungern. Ett samhällsbygge som bär vissa likheter med det svenska folkhemmet genom att man, grundat i en långsiktig vision, modellerar om samhällets institutioner samt dessas funktioner och innehåll, samtidigt som lagar och regler ändras för att främja målen. Detta kompletteras med matchande beskrivningar av omvärlden, det egna landet, den nationella identiteten och de kollektiva utmaningar man står inför. I min förra debattartikel skrev jag:
Valvinster är lättflyktiga segrar om man inte lyckas institutionalisera sin makt. För att förändra värderingar, problemformuleringar och attityder på djupet behövs inte bara vänligt inställd media utan också inflytande över kultursektorn, utbildningsväsendet och historieskrivningen. […] Sedan 2010 har Fidesz [det ungerska regeringspartiet] successivt bytt ut läroböcker och kultur- och museichefer. Man har ersatt statyer och återställt namn på gator och torg till de ursprungliga som under kommunisttiden ersattes med kommunistiska förebilder. […] Kort sagt har Fidesz nu under sju års tid genomfört något som kan liknas vid den ”marsch genom institutionerna” som vänstern i Västeuropa genomförde med inledning i 1968 års studentrevolter.
Jag fortsatte med att beskriva hur det nationalkonservativa politiska etablissemanget i Ungern tar sig an utmaningar inom områdena demografi och invandring samt ekonomi och kultur, med utgångspunkt i den nationella berättelsen. Och den nationella berättelsen är att ungrarna som folk måste stå enade och kämpa tillsammans för att kunna värna sina intressen mot externa hot. Under de två och ett halvt åren som har gått sedan förra artikeln så har inte direkt de ”externa hotbilderna” falnat – snarare tvärtom.
”Det som sker i Ungern är alarmerande. Nu vill Orban att fler ’äkta’ ungerska barn föds. Politiken osar 30-tal”, skrev Sveriges socialförsäkringsminister Annika Strandhäll på Twitter i våras, som en kommentar till att Ungern hade infört nya skattelättnader och stöd för barnfamiljer i stället för massinvandring. Från EU-etablissemangets sida har allehanda processer startats mot det centraleuropeiska landet och hot om olika former av sanktioner har förts fram när inte ungrarna bedriver den politik som den vänsterliberala eliten kräver.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.