IRAKISK SOLDAT bemannar en kulspruta i en defensiv position, vilket väl illustrerar den irakiska arméns förlorade initiativ i den hitintills knappt månadslånga offensiven för att befria Mosul. Medan de välutrustade irakiska markförbanden förblir orörliga, maler irakiskt och amerikanskt artilleri ned byarna utanför Mosul, vilka tusentals människor nu flyr ifrån. IS har rapporterats skjuta flyende människor, bland annat en ung flicka. Stillbild: PBS NewsHour

Irakiska armén flyr från IS

Offensiven som officiellt inleddes i mars för att befria storstaden Mosul har börjat allt annat än bra. Irakiska armén flydde och gav upp intaget territorium så fort de första kulorna började vina. Islamiska staten (IS), som lidit motgångar i Syrien, är på intet sätt uträknade och visade att den efterlängtade befrielsen av den nordirakiska staden inte kommer att ske inom den närmaste framtiden. Som en konsekvens tvingas människorna i Mosul att på obestämd tid fortsätta uthärda IS terrorvälde.

Den 24 mars meddelade regeringen i Bagdad att början på en större offensiv för att återta Mosul, Iraks näst största stad, från Islamiska staten (IS) hade inletts. Den första fasen gick bra och en irakisk styrka på knappt 5 000 man intog snabbt flera byar. Över 2 000 civila passade på att fly från de byar och områden som IS förlorade kontroll över. Men inom några dagar körde irakierna fast.

När IS genomförde en motattack med högst 200 krigare förlorade irakiska armén byn al-Nasr och den höglänta terrängen byn ligger på. Cirka 20 irakiska soldater dödades, liksom en amerikansk marinkårssoldat som dog i samband med att IS genomförde en raketattack på en amerikansk artilleriställning. Först efter hans död tillkännagav Pentagon marinkårens närvaro i Irak. Denna form av direkt militärt understöd är en indikation på USA:s växande militära närvaro på marken. Den kurdiska Peshmergan som i praktiken skyddar den irakiska arméns flanker utanför Mosul har beskrivit den irakiska insatsen som ”mycket svag”.

IS vinner första ronden

Att IS är oslagbara på slagfältet är en myt som krossats i Syrien, men inte riktigt i Irak. Att irakiska armén flyr i panik och dessutom lämnar all ny amerikansk utrustning efter sig så fort skott avlossas är en sanning med få undantag och påvisar att de USA-tränade förbanden i de flesta fallen helt enkelt saknar stridsduglighet och moral, två helt avgörande egenskaper för att uppnå framgång på slagfältet. Att nästan 5 000 irakiska soldater, som motsvarar en modern brigad och är den största stridande enheten i de flesta arméer i dag, flyr från ett par hundra jihadister och därmed tappar det mesta de uppnått i en offensiv de planerat i över ett år – uppbackade och tränade av världens största militärmakt – är inget mindre än en katastrof. Som om det inte räckte har det också lett till deserteringar, ett allvarligt problem när det militära huvudskälet till att offensiven inte kan genomföras är bristen på manskap. Det kan vara värt att minnas att för nästan exakt 13 år sedan, den 11 april 2003, tog amerikanska styrkor kontroll över Mosul från irakiska förband utan att avfyra ett enda skott, en ”tradition” den irakiska armén återigen visade prov på då IS intog staden i juni 2014.

Bagdad tycks blunda för verkligheten och har upprepade gånger talat om att den sunnidominerade storstaden, med tidigare två miljoner invånare, ska befrias från IS före årsskiftet. Även andra har uttryckt samma målsättning.
– Raqqa och Mosul måste falla under 2016, sade den franske försvarsministern Jean-Yves Le Drian den 12 april under ett besök i Bagdad.

Han är inte den ende västpolitiker som uttryckt liknande tongångar.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Du förtjänar sanningen

Du förtjänar sanningen

🟠 LEDARE Massmedier granskar inte längre makten. De är numera en integrerad del av etablissemanget och deras roll är inte längre nyhetsförmedling av sanningen utan att skapa och styra det politiska narrativet. Oavsett deras påstådda politiska olikheter har de enats och ställt sig på samma sida i de viktigaste av frågor.

Truckers Go! Go Truckers!

Truckers Go! Go Truckers!

🟠 OPINION: Magnus Stenlund Kanada revanscherar sig. I ett land man närmast gett upp om helt, där karantänsidiotin tilltagit till nästan samma nivåer som i de mer sydliga forna brittiska kolonierna Australien och Nya Zeeland, har gräsrötterna nu bestämt sig för att nog är nog. Det menar veckans debattör Magnus Stenlund, som gläds åt Frihetskonvojen som parkerade utanför parlamentet i Ottawa sista helgen i januari och fortfarande vägrar ge sig.

Läs även:

Ryssland bygger och testar sin första fotolitografimaskin

Ryssland bygger och testar sin första fotolitografimaskin

🟠 UTRIKES Är Ryssland på väg att ge sig in i kapplöpningen inom halvledartillverkning? De amerikanska sanktionerna är kännbara eftersom avancerade halvledare behövs i allt från konsumentprodukter till avancerade vapensystem. I maj tillkännagav landet att man utvecklat sin första fotolitograf, en maskin som används vid tillverkning av integrerade kretsar och halvledarenheter. Maskinen, som för närvarande kan tillverka chip med storlekar upp till 350 nanometer (nm), testas nu, meddelade vice industri- och handelsminister Vasilij Sjpak.

OpenAI tar in den tidigare chefen för NSA i sin styrelse

OpenAI tar in den tidigare chefen för NSA i sin styrelse

🟠 UTRIKES OpenAi, skaparna av ChatGPT, ett verktyg för generativ artificiell intelligens, fortsätter att möblera om i sin ledning, något som inleddes i slutet av 2023 med avskedandet av VD:n Sam Altman, innan han återvände en tid senare. Efter att ha rekryterat en tidigare chef för Gates Foundation samt en advokat från det japanska multinationella Sony, meddelade OpenAi i torsdags den kontroversiella rekryteringen av general Paul Nakasone till sin styrelse. Han har tidigare tjänstgjort som chef för National Security Agency (NSA). Beslutet har väckt kritik och oro, eftersom NSA är intimt förknippat med masspionage, även på den egna befolkningen.

Förändrade jetströmmar: Historisk kyla och nederbörd i Storbritannien och världen över

Förändrade jetströmmar: Historisk kyla och nederbörd i Storbritannien och världen över

🟠 – Systemmedia tonar ner och förleder Storbritannien uthärdar i år en historiskt kall juni månad. Den är hälften så varm som 2023 och en av de kallaste sedan 1659. Britterna är besvikna på den uteblivna sommarvärmen och börjar ställa frågor. Systemmedierna måste därför rapportera och gör då allt för att tona ned och blanda bort korten. Vi ger i denna analys några exempel på deras fula knep. Det har fallit så mycket snö i Alperna att skidanläggningar tvingats stänga för snöröjning – i juni. Kylan beror på förändrade jetströmmar, vilka för ner kall arktisk luft ovanligt långt söderut. Vi förklarar fenomenet och vad som egentligen ligger bakom denna dramatiska utveckling.

Sex kandidater i ödesval för Iran

Sex kandidater i ödesval för Iran

🟠 UTRIKES Förra månaden avled Irans president Ebrahim Raisi och flera personer ur hans regering i en helikopterolycka. Det mäktiga Väktarrådet har nu godkänt sex kandidater att ställa upp i sommarens val om vem som blir Raisis efterträdare.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Bob Dylans syn på världen, sedd genom låttexter

🟠 BOKRECENSION Stjärnorna är också fans. Även de tittar upp mot sin stjärna och drömmer. Så här på ålderns höst (han fyller 83 i år) har Bob Dylan skrivit sin tackbok till några av de som inspirerade honom till att bli vår tids störste låtskrivare. Bob Dylans betydelse för modern kultur går knappast att överskatta, han har beskrivits som ”den som gav popmusiken en hjärna”. Förutom otaliga skivor har han även givit ut en del böcker. Denna den senaste är, precis som självbiografin Chronicles, Volume one (2004) skriven i en fri och associativ stil genom vilken Dylan ofta ger fritt spelrum åt sin fantasi.

Varför är det tabu att tala om Swexit?

🟠 BOKRECENSION Varför var vänstern på 1990-talet skeptisk till EU:s föregångare EG medan de borgerliga var entusiastiska, och varför är det främst högermänniskor som idag ifrågasätter EU? Carl Albinsson, själv tidigare moderat och öppen anhängare av EU, granskar i sin bok Varning för Swexit! Högerväljarnas kluvna syn på EU opinionens svängningar och ger de borgerliga råd för hur de ska undvika den Swexitdebatt som deras väljare vill ha.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Svenskdroppar – dunderkuren från örtriket

🟠 HISTORIA Svenskdroppar, som även är känd som Schwedenbitter, är en örtkur som utvecklades av de två svenska läkarna Klaus Samst och – sannolikt – Kristian Henrik Hjärne på 1700-talet. Den här tinkturen populariserades på 1900-talet av Maria Treben. Svenskdroppar innehåller flera olika örter och sägs hjälpa mot olika sjukdomar och krämpor.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.