EU:s etablissemang oroas över de så kallade ”populistiska” partiernas framväxt. I Sverige har Sverigedemokraterna varit det parti som samlat en opposition mot etablissemanget, och har då mobbats och utestängts, ofta i strid med politisk tradition och demokratiska principer. Nu vill statsminister Stefan Löfven (S) göra samma sak på EU-nivå. På en kongress för Europas socialdemokrater den 23 februari i Madrid sade han att det är ”ett övergripande mål” att stoppa ”de populistiska och högerextrema partierna från inflytande”, precis som man gör med SD i Sverige genom att samarbeta med liberalerna.
Allt flera politiska bedömare talar därför om att det gamla politiska landskapet med ”höger” och ”vänster” har rämnat, och i stället har vi en ny uppdelning: etablissemanget mot folket. Borgare och socialister enas för att trycka ned de nya folkliga partierna, som kräver mer demokrati och direkt medborgarinflytande.
Redan för tre år sedan, 2016, varnade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker för ”galopperande populism” i sitt årliga tal om situationen i EU. Det var innan de riktigt stora framgångarna för patriotiska, konservativa och frihetliga partier. I oktober förra året, i samband med Österrikes hundraårsfirande, gjorde Juncker nationalismen till sin huvudfiende.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.