Nya Tider är en veckotidning och vi kan därför inte leverera dagsfärska uppdateringar om en pågående händelse. Det är inte heller vår ambition. Vårt fokus ligger i stället på att ge en bakgrund till och förklara händelser så att läsaren ska få ett sammanhang och förstå vilka drivkrafter som ligger bakom. Varför sker det som sker, och som vi kan läsa brottstycken av i dagsuppdateringar?
Trots att vi är en veckotidning har Nya Tider åtskilliga gånger kunnat vara först i Sverige eller ibland världen med avslöjanden, som till exempel om att Islamiska staten helt öppet höll på att stjäla syrisk olja och i stora lastbilskaravaner obehindrat transportera den till Turkiet för vidare försäljning till Europa (se NyT v. 48/2015).
Det var först när Ryssland gav sig in i leken som dessa transporter fick ett abrupt slut. Ett annat exempel är protesterna i Venezuela, där flera händelser visade sig vara orkestrerade genom utländska operationer (se NyT v. 7/2019). Det har hänt att en del läsare misstrott vissa av våra avslöjanden, men blivit överbevisade med tiden, när systemmedia veckor eller månader senare varit tvungna att erkänna fakta.
Våra avslöjanden om händelser på hemmaplan handlar ofta om missbruk av skattemedel, ny repressiv lagstiftning eller vanliga svenskar som råkar illa ut på grund av politikernas vanstyre. Även händelser långt bort kan dock drabba Sverige relativt snabbt, som till exempel konflikter i Mellanöstern eller Nordafrika, eller som nu senast utbrottet av coronaviruset.
I skrivande stund nåddes vi av nyheten att viruset nu också finns i Sverige. Eftersom det verkar kunna smitta även om smittbärare inte uppvisar några sjukdomssymptom kan det redan ha spridits till befolkningen. I Tyskland smittades flera anställda vid ett företag under ett möte med en kinesisk kvinna från Shanghai, som dock inte visade några sjukdomssymtom förrän hon återvänt till Kina och då bad företaget att testa de hon träffat. En av de anställda hann dock i sin tur smitta sitt barn, och man vet i dagsläget inte om smittan spridits ytterligare.
Vi kan inte ge dagliga uppdateringar om antalet smittade och döda i vår pappersutgåva, men den som läst Nya Tider regelbundet har ändå en stabil grund att stå på. Det vi publicerat i vår serie om överlevnad och personlig beredskap gäller även vid samhällsstörningar orsakade av epidemier. Vilken typ av mat och andra förnödenheter bör man bunkra upp? Hur tar man sig bäst ut från staden i en krissituation och vad bör man ha med sig? Dessa råd har vi publicerat löpande i vår överlevnadsserie.
Man ska inte skapa panik i onödan och det finns de som pekar på att den årliga influensan i USA hittills dödat fler än vad coronaviruset gjort. Men det skadar inte heller att vara försiktig. Förr eller senare kommer världen att uppleva en epidemi som blir svår att hantera, och om det inte är denna gång så har vi i alla fall en bra möjlighet att öva. Det oroväckande med coronaviruset är att hittills ungefär lika många avlidit som tillfrisknat. Exakt vilken dödlighet det har vet vi alltså inte i dag.
Det finns dock många andra faror som lurar, och som man gör klokt i att gardera sig emot så gott det går. Det finns oroande tecken på att en ny och omfattande nedgång i världsekonomin är på väg. Finansmarknaden har inget lärt från den förra kraschen och centralbankerna fortsätter att trycka nya pengar (i elektronisk form) som aldrig förr. Vi har också löpande rapporterat i varningssignalerna från den svenska ekonomin som pekar på en inbromsning, samtidigt som riksbankens handlingsutrymme krympt då man knappast kan sänka räntan ännu mer.
I detta läge är det klokt att se över sina lån så att man inte drabbas av en plötslig räntehöjning eller ett prisras på fastigheter som skulle göra att banken inte längre godtog till exempel en villa som säkerhet för det bolån man tagit. Spara inte heller bara pengar på banken, utan gärna i till exempel fysiskt guld eller andra tillgångar som inte drabbas lika hårt vid ekonomisk nedgång eller devalvering av valutan.
Bland de mer långsiktiga farorna lurar klimathotet. Vi rapporterade i NyT v.1-2/2020 att många solforskare observerar tecken på att jorden kan gå mot en kallare period som kommer att vara ett par decennier. Detta samtidigt som regeringar gör allt för att kyla jorden för att motverka en påstådd uppvärmning.
I detta nummer skriver Dan Malmqvist om miljardären Bill Gates galna idé att spruta ut gifter i atmosfären för att efterlikna hur vulkanutbrott blockerar solstrålningen. Den kyla som följt på vulkanutbrott har åtskilliga gånger i världshistorien orsakat global missväxt och svältkatastrofer. Att forskning inom detta område nu även får stöd från USA:s regering är ytterst oroande.
Vi följer utvecklingen och rapporterar ingående om nya rön; forskning och fakta som sällan når allmänheten och som av olika anledningar undertrycks i systemmedierna. Under tiden kan du se till att alltid ha ett lager av vatten och hållbar mat hemma som klarar sig utan kylskåp, samt stärker ditt immunförsvar med vitaminer och en näringsrik kost.