Den 24 mars meddelade regeringen i Bagdad att början på en större offensiv för att återta Mosul, Iraks näst största stad, från Islamiska staten (IS) hade inletts. Den första fasen gick bra och en irakisk styrka på knappt 5 000 man intog snabbt flera byar. Över 2 000 civila passade på att fly från de byar och områden som IS förlorade kontroll över. Men inom några dagar körde irakierna fast.
När IS genomförde en motattack med högst 200 krigare förlorade irakiska armén byn al-Nasr och den höglänta terrängen byn ligger på. Cirka 20 irakiska soldater dödades, liksom en amerikansk marinkårssoldat som dog i samband med att IS genomförde en raketattack på en amerikansk artilleriställning. Först efter hans död tillkännagav Pentagon marinkårens närvaro i Irak. Denna form av direkt militärt understöd är en indikation på USA:s växande militära närvaro på marken. Den kurdiska Peshmergan som i praktiken skyddar den irakiska arméns flanker utanför Mosul har beskrivit den irakiska insatsen som ”mycket svag”.
IS vinner första ronden
Att IS är oslagbara på slagfältet är en myt som krossats i Syrien, men inte riktigt i Irak. Att irakiska armén flyr i panik och dessutom lämnar all ny amerikansk utrustning efter sig så fort skott avlossas är en sanning med få undantag och påvisar att de USA-tränade förbanden i de flesta fallen helt enkelt saknar stridsduglighet och moral, två helt avgörande egenskaper för att uppnå framgång på slagfältet. Att nästan 5 000 irakiska soldater, som motsvarar en modern brigad och är den största stridande enheten i de flesta arméer i dag, flyr från ett par hundra jihadister och därmed tappar det mesta de uppnått i en offensiv de planerat i över ett år – uppbackade och tränade av världens största militärmakt – är inget mindre än en katastrof. Som om det inte räckte har det också lett till deserteringar, ett allvarligt problem när det militära huvudskälet till att offensiven inte kan genomföras är bristen på manskap. Det kan vara värt att minnas att för nästan exakt 13 år sedan, den 11 april 2003, tog amerikanska styrkor kontroll över Mosul från irakiska förband utan att avfyra ett enda skott, en ”tradition” den irakiska armén återigen visade prov på då IS intog staden i juni 2014.
Bagdad tycks blunda för verkligheten och har upprepade gånger talat om att den sunnidominerade storstaden, med tidigare två miljoner invånare, ska befrias från IS före årsskiftet. Även andra har uttryckt samma målsättning.
– Raqqa och Mosul måste falla under 2016, sade den franske försvarsministern Jean-Yves Le Drian den 12 april under ett besök i Bagdad.
Han är inte den ende västpolitiker som uttryckt liknande tongångar.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.